fbpx

Germania: 65 de miliarde de euro ajutor pentru cetățeni și companii

Guvernul german a anunțat duminică un pachet de ajutor de 65 de miliarde de euro pentru a proteja cetățenii și companiile de creșterea vertiginoasă a costurilor energiei, promițând totodată să reformeze piața energiei pentru a colecta profiturile excedentare și a plafona prețurile, scrie Politico. 

„Vom trece peste iarna aceasta”, a declarat cancelarul Olaf Scholz în timpul unei conferințe de presă, în timp ce a anunțat diverse măsuri de sprijin, precum și o prelungire a biletului de transport extrem de popular subvenționat de stat al Germaniei.

În mod crucial, Scholz a mai spus că guvernul său va reprima furnizorii de energie care obțin profituri în exces pe fondul prețurilor ridicate ale energiei, care au fost cauzate în mare parte de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și de reducerea exporturilor de gaze către Europa de către Moscova.

„Există profituri în exces ale unor producători care pot profita pur și simplu de situația în care prețul foarte scump al gazului determină prețul energiei electrice și, prin urmare, fac mulți bani”, a declarat reporterilor cancelarul social-democrat. „Suntem ferm hotărâți să schimbăm regulile pieței în așa fel încât astfel de profituri extraordinare să nu mai apară sau să fie eliminate”.

În timp ce gazul este folosit doar parțial în Germania pentru a produce energie, designul actual al pieței a făcut ca prețurile mari ale gazului să crească prețurile generale ale energiei, ceea ce înseamnă că furnizorii care produc energie din alte surse, cum ar fi vântul, solarul sau cărbunele realizează profituri uriașe.

Scholz a spus că „multe, multe miliarde” de profituri în exces pe care statul le-ar colecta de la astfel de furnizori de energie vor fi folosite pentru a finanța măsuri de ajutor și pentru a introduce „un plafon de preț pentru cei de pe piața de energie electrică care nu trebuie să plătească gazul ridicat. preturi.” Comisia Europeană lucrează deja la planuri de propunere a unui astfel de plafon de preț la nivel european.

Ministrul de Finanțe al lui Scholz, Christian Lindner, de la Partidul Liber Democrat (FDP), a ridicat anterior opoziție față de introducerea unui impozit pe profit în exces în Germania; o astfel de taxă a fost deja anunțată în Marea Britanie și Italia. Duminică, Lindner – vorbind alături de cancelarul de la Berlin – a susținut măsurile propuse, subliniind că aceasta nu a fost o taxă în sensul clasic, ci mai degrabă o intervenție în cadrul regulilor pieței de energie.

Scholz a spus că guvernul său va încerca să implementeze plafonul prețului la energie în conformitate cu regulile europene, dacă acestea ar putea fi aprobate rapid de țările UE, „sau prin implementarea lor la nivel național”.

Ajutor pentru studenți și pensionari

Când vine vorba de măsurile de ajutor pentru cetățeni, Scholz a spus că pensionarii vor primi o reducere de 300 de euro, iar studenții 200 de euro. De asemenea, el a promis că va extinde alocațiile pentru locuințe plătite de stat de la totalul actual de 700.000 de beneficiari la aproximativ 2 milioane de beneficiari. Noul pachet de ajutor, care vine pe lângă două pachete anterioare care s-au ridicat împreună la 30 de miliarde de euro, reduce și contribuțiile la asigurările sociale pentru persoanele cu un venit lunar sub 2.000 de euro și crește alocațiile pentru copii.

O altă piatră de temelie a pachetului este extinderea permanentă a biletului de transport de 9 euro, care le-a permis cetățenilor în această vară să călătorească timp de o lună cu toate autobuzele, tramvaiele, metrourile și trenurile regionale din toată țara, dar a expirat la sfârșitul lunii august. Deși cele 16 state federale ale Germaniei trebuie încă să fie de acord cu partea lor de finanțare, prețul noului bilet lunar va fi probabil între 49 și 69 de euro.

„Este o chestiune de negociere între guvernul federal și state”, a spus Omid Nouripour, co-liderul Partidului Verzilor, care guvernează în coaliție cu social-democrații lui Scholz și FDP-ul lui Lindner. „Sperăm că foarte curând vom putea cădem de acord asupra unui bilet pentru Germania cu un preț în jur de 49 de euro”, a adăugat Nouripour.

Principalul lobby al industriei din Germania, BDI, a criticat pachetul de ajutor, declarând că are „deficiențe și lacune semnificative”, deoarece se concentra în mare parte pe gospodăriile private și oferea prea puțin sprijin companiilor care suferă și de prețurile ridicate la energie.

„Industria se așteaptă ca guvernul să includă mai bine interesele și nevoile practice ale companiilor în gestionarea actuală a crizelor”, a declarat președintele BDI, Siegfried Russwurm, într-un comunicat.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.