Guvernul german merge înainte cu planul său de închidere a ultimelor trei centrale nucleare până în decembrie, deși Europa se află în mijlocul celei mai severe crize energetice din ultimii 50 de ani. Robert Habeck, vicecancelarul german și ministrul economiei, afirmă că nu mai are sens menținerea centralelor deoarece țara duce lipsă de gaz natural, nu de electricitate.
„Energia nucleară nu ne ajută deloc. Avem o problemă cu încălzirea sau o problemă cu industria, dar nu avem o problemă cu electricitatea – cel puțin nu peste tot în țară”, a afirmat Habeck. Mai mult, declară oficialul german, singura țară care poate furniza Germaniei uraniul necesar pentru funcționarea centralelor nucleare este Rusia, așa că nu există o garanție că acesta va fi livrat.
Totuși, nimic din ce susține Habeck nu e adevărat. Cărbunele, gazul natural și energia nucleară generează toate electricitate. Mai puțină energie nucleară înseamnă mai mult cărbune și gaz natural folosite, motiv pentru care cabinetul german condus de Habeck, tocmai a aprobat folosirea cărbunelui pe scară largă.
În privința siguranței, operatorul cel mai important de teste pentru siguranța nucleară, a susținut că centralele nucleare germane pot opera fără probleme și după luna decembrie. „Centralele sunt într-o condiție tehnică excelentă”, a spus Joachim Buehler, directorul TUEV. Potrivit lui Buehler, un control amănunțit, care de regulă se face la fiecare zece ani, ar putea fi făcut la câteva luni.
Este adevărat că menținerea funcțională a celor trei reactoare nu ar face prea mult pentru a reduce dependența Germaniei de gazul rusesc. În 2022, centralele atomice vor furniza doar 6% din electricitatea Germaniei. Iar dacă activitatea li se va prelungi în 2023, acestea nu vor economisi decât 1,5 miliarde de metri cub de gaz natural, în iarnă și primăvară, în condițiile în care deficitul este de 20 de miliarde de metri cubi, presupunând că Rusia va tăia gazul, așa cum anticipează foarte mulți.
Totuși, într-o criză, contează fiecare lucru, iar cantitatea de energie furnizată de centralele nucleare contează mult mai mult decât alte măsuri luate de Habeck și alții cum ar fi dușurile mai rare, tragerea draperiilor noaptea și mersul pe bicicletă. Din acest motiv, o analiză a Comisiei Europene cu privire la criza gazului natural a cerut Germania să-și amâne închiderea centralelor nucleare deoarece „trebuie să ia în considerare impactul asupra siguranței furnizărilor de electricitate asupra altor state membre”.
Și nu e tocmai cușer pentru Habeck, un membru al Partidului Ecologist, să arate limitele energiei nucleare. La urma urmelor, Partidul Ecologist a fost acela care a dus o companie de limitare a energiei nucleare în Germania de la 25%, ponderea deținută în urmă cu 10 ani, la 6%, cât este în prezent.
În ceea ce privește uraniul, Australia, Canada și SUA pot furniza materia primă necesară pentru funcționarea centralelor nucleare. Die Welt a vorbit pe larg despre o întâlnire confidențială, care a avut loc pe 4 martie, la 10 zile de la invazia rusă în Ucraina, în care reprezentanții centralelor nucleare i-au spus lui Habeck că ei ar putea rezolva această problemă a achiziționării de uraniu.
„Până acum, guvernul federal a subliniat întotdeauna că livrarea materiei prime necesită mult timp, ceea ce reprezintă un obstacol insurmontabil pentru prelungirea duratei de viață a centralelor. Faptul că achiziția ar putea fi făcută în mai puțin de 15 luni și astfel operațiunile să continue până la jumătatea anului viitor, este trecut sub tăcerea de reprezentanții guvernamentali. ”, susține Die Welt.
În fapt, materia primă ar putea fi livrată chiar mai devreme de 15 luni. În februarie, la câteva zile de la invazia lui Putin, guvernul german a întrebat producătorul american Westinghouse, un furnizor cu tradiție pentru centralele germane, dacă poate livra pe termen scurt, iar compania americană a răspuns că e capabilă să facă acest lucru până la finalul lui 2022.
Habeck a respins oferta celor de la Westinghouse și a altor operatori nucleari. De acum, e clar că Habeck și alți oficiali germani au mințit constant, nu doar despre centralele atomice, dar și despre criza energetică.
Din acest motiv, ecologiștii antinucleari pun Europa sub spectrul unei crize de proporții. Majoritatea germanilor sunt gata să facă concesii rușilor. Un nou sondaj de opinie arată că în rândul germanilor sprijinul pentru boicotul gazului rusesc a scăzut de la 44%, cât era în urmă cu șase săptămâni, la doar 32%. Iar acum, costurile energetice ale gospodăriilor sunt așteptate să se tripleze în Germania, în timp ce reprezentanții guvernamentali sunt îngrijorați de posibilitatea mișcărilor sociale.
De ce oare ecologiștii pun agenda lor antinucleară mai presus de protejarea civilizației europene? Și cum pot ei fi opriți?
Articol de