fbpx

Thierry Breton: Ungaria să suspende prețurile discriminatorii la combustibil

Comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, îi cere Ungariei să suspende prețurile discriminatorii la combustibil pentru vehiculele cu numere de înmatriculare străine sau riscă să fie trimisă în judecată, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene, consultată de Reuters.

Mișcarea marchează încă o zonă de discordie între Comisia Europeană și Ungaria. Tensiunile dintre Bruxelles și prim-ministrul ungar Viktor Orban au crescut în ultimele luni, inclusiv pentru că Budapesta a decis să blocheze mai multe sancțiuni împotriva Rusiei.

La începutul acestui an, Ungaria a declarat că mașinile cu o greutate de peste 7,5 tone și camioanele cu plăcuțe de înmatriculare străine care cântăresc peste 3,5 tone nu vor fi eligibile pentru combustibil subvenționat la 480 de forinți (1,31 USD) pe litru, dar ar trebui să plătească prețurile pieței.

Breton a spus că acest lucru înseamnă că vehiculele cu numere de înmatriculare din alte țări UE ar trebui să plătească cu 50-60% mai mult pentru combustibil în comparație cu vehiculele cu numere de înmatriculare maghiare, ceea ce reprezintă o discriminare indirectă și împotriva regulilor UE.

„Vă cer să ne furnizați răspunsul dumneavoastră cu privire la justificarea și perioada de valabilitate a acelor măsuri, care ar putea constitui încălcări ale legislației UE”, a spus Thierry Breton într-o scrisoare către ministrul Tehnologiei din Ungaria.

„De asemenea, vă cer să suspendați aplicarea măsurilor până când se va asigura conformitatea acestora cu legislația UE”, a scris el.

Comisia Europeană își rezervă dreptul de a lansa proceduri urgente de încălcare a dreptului comunitar care pot duce în cele din urmă la acțiuni în instanță împotriva Ungariei și la eventuale amenzi, a mai spus Breton.

Ungaria a spus că măsura a fost determinată de turismul cu combustibil și de creșterea traficului de tranzit, care a dus la creșterea consumului de combustibil.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Europarlamentarul suspect de corupție, Francesco Giorgi, va rămâne în închisoarea belgiană

Una dintre figurile cheie ale scandalului de corupție din Parlamentul European va rămâne în închisoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.