fbpx

Se vor extinde disponibilizările din sectorul tehnologic către restul economiei americane?

Firmele din Silicon Valley se confruntă cu probleme, eliminând câteva sute de mii de locuri de muncă după ani de creștere incredibilă. Economiștii sunt împărțiți cu privire la direcția în care se îndreaptă economia americană, spre recesiune și creșterea șomajului sau va reuși să evite un scenariu negativ.

Mai întâi un pârâiaș, apoi un flux și acum un torrent. Giganții tehnologici americani elimină mii de locuri de muncă aproape în fiecare zi. Firmele vedetă din timpul pandemiei de COVID-19 și-au văzut acum profiturile diminuate pe măsură ce viețile au revenit la normal după luni de zile în care oamenii s-au uitat la ecrane.

În vremurile de boom pandemic, numărul de angajați ai companiei Microsoft, Google, Amazon și Facebook, Meta, a crescut din cauza angajărilor excesive, pe măsură ce cererea pentru produsele și serviciile lor a crescut. Dar, în timp ce inflația relativ stabiliă timp de decenii a explodat și costurile operaționale au crescut vertiginos, Silicon Valley nu a avut de ales decât să reducă din dimensiun.

Firmele tehnologice au redus în mod colectiv peste 330.000 de poziții în ultimele 12 luni, potrivit platformei de cercetare TrueUp, numai 90.000 de locuri de muncă dispărând de la începutul acestui an.

Cu inflația încă încăpățânat de ridicată, ratele dobânzilor în creștere și încetinirea creșterii, concluzia naturală este că necazurile sectorului tehnologic se vor răspândi rapid în economia americană în general. Dar economiștii au adus mai multe argumente în favoarea ideii că disponibilizările suplimentare pot fi limitate.

Sectorul tehnologic „supraangajat”

„Ocuparea forței de muncă în sectorul tehnologic a crescut cu aproximativ 8% față de nivelurile de dinainte de pandemie, în timp ce ocuparea totală a forței de muncă este la nivelurile de dinainte de pandemie”, a declarat pentru DW Olu Sonola, șeful departamentului US Regional Economics la Fitch Ratings. „Acest lucru sugerează că sectorul a supraangajat în 2021 și 2022… cu aproximativ 200.000 până la 300.000 de locuri de muncă”.

Nume de mare profil precum Twitter, Spotify și Tesla arată întrucâtva traiectoria viitoare a economiei SUA, așa că orice știre negativă este mai probabil să ajungă pe titluri și să deformeze percepția publicului. Dar un număr mare de lucrători din toate sectoarele își schimbă locurile de muncă în fiecare zi, deoarece SUA are una dintre cele mai flexibile piețe ale muncii din lume.

„Numărul de concedieri [în economia SUA] în fiecare lună este de aproximativ 1,5 milioane”, a declarat pentru DW Karen Dynan, un senior nerezident la Institutul Peterson pentru Economie Internațională, față de 30.000 pe lună în sectorul tehnologic. „Concedierii [tehnologice] s-au bucurat de mai multă atenție, cu toate acestea, efectul lor direct asupra ocupării forței de muncă din SUA este limitat”.

Multe firme de tehnologie încă mai angajează

În timp ce unele firme din domeniul tehnologiei și-au redus angajările, multe altele încă recrutează în mod agresiv datorită unei piețe a forței de muncă tensionate, care a făcut ca angajatorii din mai multe sectoare să se lupte să ocupe locurile vacante iar angajații cerând salarii mai mari.

O scanare a site-urilor de locuri de muncă realizată vineri de TrueUp a descoperiot peste 179.000 de poziții deschise în cadrul marilor companii de tehnologie, startup-uri și așa-numitele unicorns – noi firme private în valoare de cel puțin 1 miliard de dolari (0,92 miliarde de euro). Un sondaj realizat de ZipRecruit luna trecută a constatat că patru din cinci lucrători din domeniul tehnologiei din SUA concediați și-au găsit un nou loc de muncă în trei luni.

Opt din cele 10 locuri de muncă cele mai bine poziționate din SUA sunt încă joburi din sectorul tehnologic – inclusiv dezvoltatori, ingineri etc.  – conform unui clasament al Indeed.com, oferind candidaților de tehnologie cele mai bune perspective de angajare în orice industrie în 2023.

Multe dintre pierderile de locuri de muncă anunțate afectează și angajații din afara SUA.

În ciuda inflației, cheltuielile americane continuă

Economiștii sunt împărțiți dacă SUA vor intra într-o recesiune anul acesta, deoarece cheltuielile de consum – care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA – rămân puternice.

Consumul a scăzut ușor în noiembrie și decembrie, potrivit Departamentului de Comerț al SUA. Datoria cardurilor de credit este, de asemenea, în creștere – dovada că americanii trebuie să se împrumute mai mult pentru a-și menține nivelul de cheltuieli, ceea ce este probabil nesustenabil.

Un semn clar de recesiune ar fi o creștere a șomajului general, dar cifra șomajului a scăzut cu 0,2%, până la 3,5% în decembrie. Numărul de persoane care pretind ajutor social pentru șomaj pentru prima dată a atins un minim istoric săptămâna trecută, de 190.000.

Câteva pierderi de locuri de muncă, dar nicio problemă serioasă

„Observam unele semne de diminuare a presiunilor pe piața muncii în general – creșterea salariilor se mai domolește, utilizarea lucrătorilor temporari scade, locurile de muncă deschise încep să scadă. Așa că probabil vom vedea că disponibilizările vor crește pe piața muncii în general”, spuse Dynan.

Sonola de la Fitch crede că piața muncii se va „răci semnificativ” în 2023, dar nu se așteaptă ca disponibilizările din sectorul tehnologic să se extindă și pe piața mai largă a locurilor de muncă.

Puțini analiști se așteaptă la aceeași creștere a șomajului ca în timpul crizei financiare din 2007/2008, când cifra șomajului din SUA a atins 7,5%.

„Cel mult, văd șomajul urcând la 5% de la actualul minim istoric de 3,5% din SUA”, a declarat Karin Kimbrough, economist șef la LinkedIn, pentru postul de televiziune american CNBC.

Multe firme din mai multe sectoare, inclusiv educația, îngrijirea sănătății și comerțul cu amănuntul, încă se luptă să angajeze noi lucrători. Pentru a-i tenta, gigantul de produse alimentare Walmart a declarat luna aceasta ca își va crește salariile la peste 17,50 dolari pe ora – dupa ce a crescut deja de cateva ori salariul in timpul pandemiei. În 2021, salariul de pornire al retailerului a fost de 12 USD.

Piața muncii încă tensionată

Lanțurile rivale Target și Costco au făcut mișcări similare și este puțin probabil să reducă locurile de muncă în timp ce cererea rămâne puternică.

„Companiile sunt foarte reticente în a renunța la muncitori pentru că s-au luptat atât de mult în ceea ce privește personalul”, a declarat Rubeela Farooqi de la High Frequency Economics pentru Agenția France-Presse (AFP).

Chiar și cu toate disponibilizările recente, majoritatea companiilor de tehnologie sunt încă mult mai mari decât erau înainte de pandemie. În ciuda faptului că a anunțat pierderea a 12.000 de locuri de muncă săptămâna trecută, proprietarul Google Alphabet a angajat peste 100.000 de angajați din 2018. Decizia Amazon de a concedia 18.000 de oameni, între timp, este doar o fracțiune din forța de muncă globală a companiei, care numără 1,5 milioane de persoane.

Singurul excepție este Twitter, care a ucis aproximativ jumătate din personalul platformei de socializare de 7.500, după ce a fost achiziționat de Elon Musk, miliardarul CEO al Tesla. a spus că pierderile de locuri de muncă sunt necesare pentru a asigura viitorul platformei care se confruntă cu pierderi.

Articol de Nick Martin

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.