fbpx

Bulgaria va dezvolta o rețea de stocare a energiei bateriilor

O firmă de stat bulgară va dezvolta o rețea de stocare a energiei bateriilor, transmite Balkan Energy News. 

Proiectul Restore din Bulgaria presupune înființarea unei companii de stat, înainte de sfârşitul lunii iunie. Primele licitații publice pentru achiziția și instalarea bateriilor cu o capacitate de încărcare de 6 GWh (gigawați-oră) ar trebui să fie derulate până la sfârșitul lunii septembrie.

Proiectul guvernului bulgar de a construi o rețea națională de stocare a energiei valorează 798 de milioane de euro și este inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Primele centrale de stocare a energiei, cu o treime din capacitatea totală preconizată a parcului energetic, ar trebui să devină operaționale până la sfârșitul anului 2024.

Proiectul Restore va permite ca operatorul de rețea a sistemului de baterii să fie finanțat din taxe de utilizare, a spus guvernul bulgar. Nu va fi nevoie de subvenții suplimentare, a raportat Mediapool.bg.

Potrivit prezentării proiectului, taxele de rețea pentru energia stocată ar trebui, de asemenea, reglementate pentru a evita plata dublă a prețului de transport. Guvernul bulgar a spus că serviciul în sine ar trebui să fie cât mai ieftin posibil.

Ministerul Energiei ar trebui să stabilească locațiile cele mai potrivite pentru conectarea bateriilor la rețeaua de transport de energie controlată de stat și la sistemele private de distribuție a energiei electrice. Siturile ar trebui să fie adecvate pentru conectarea proiectelor de energie regenerabilă. Surplusul lor de ieșire va fi stocat în baterii și va participa la echilibrare, flexibilitate și furnizarea de servicii de rețea auxiliare, mai spune sursa citată.

După finalizarea primilor 2 GWh, se arată în plan, operatorul parcului energetic ar trebui să deschidă capacitatea disponibilă pentru piață. Uzinele de baterii vor putea stoca surplusul de energie din surse regenerabile și vor fi deschise altor participanți pe piață.

După amânarea deciziei de două ori, Comisia Europeană urmează să aprobe PNRR-ul Bulgariei, de care depinde acest proiect.

Refacerea este necesară deoarece producătorii de energie regenerabilă nu pot participa în prezent la echilibrarea sistemului electric, la acoperirea sarcinilor rețelei, a flexibilității și a serviciilor de rețea asociate, conform documentației proiectului.

Guvernul bulgar a spus că proiectul contribuie la securitatea aprovizionării cu energie electrică în perioada de tranziție. Rețeaua de stocare a energiei va juca, de asemenea, un rol în implementarea complexă a conceptului de rețea inteligentă și va oferi un grad ridicat de vizibilitate, acuratețe a planificării operaționale, manevrabilitate, funcționare rapidă a sistemului electric și prevenire și management al situațiilor de urgență.

Ideea construirii unei fabrici de baterii pentru stocarea energiei a fost prezentată în februarie de viceprim-ministrul și ministrul de finanțe Asen Vassilev. Uzina ar urma să facă parte din rețeaua națională de stocare a energiei, iar intenția este de a produce baterii în loc să le importe.

Guvernul intenționează să găsească investitori privați pentru a construi fabrica de lângă Stara Zagora, ceea ce a stârnit o dispută între partidul de guvernământ și opoziție. Cu toate acestea, autoritățile bulgare spun că toți producătorii majori de baterii au fost deja invitați.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.