fbpx

Germania riscă să devină economia bolnavă a Europei

Economia Germaniei ar putea deveni din nou „bolnavul Europei”, alunecând înspre o situație în care s-a mai găsit în urmă cu două decenii.

După ce ani de zile a tot împins exporturile către China și a construit legături energetice cu Rusia, cea mai mare economie a Europei se confruntă cu un amestec toxic de riscuri.  Dependența sa puternică de manufactură o farce mult mai vulnerabilă decât alte economii europene la problemele cauzate de războiul din Ucraina, cum ar alimentările cu energie și blocajele logistice. Riscul este de recesiune și chiar ca mulți consumatori să fie spoliați de prețuri din ce în ce mai mari.

„Germania se găsește într-o situație economică dezastruoasă, iar îngrijorările privind situația sa economică sunt mai mult decât justificate”, a afirmat Aline Schuiling, senior economist la ABN Amro.

Potrivit lui Schuiling, economia Germania se va contracta în al doilea trimestru al anului. Economiștii de la Bank of America Merrill Lynch și cei de la Banco Santander sunt printre cei care îi împărtășesc opinia, dar consensul experților citați de Bloomberg vede o creștere minoră de 0,4%.

Comisia Europeană se așteaptă ca doar Estonia să aibă o creștere economică mai modestă decât Germania în acest an – din cauza unor consecințe similare dar și a unei apropieri de Rusia – în timp ce inflația din ambele țări este așteptată să fie mai ridicată decât în media celor 19 țări din zona euro.

Problema se vede cu ochiul liber tocmai în inima economie Germaniei. Aproape 77% dintre  companiile manufacturiere se plâng că au greutăți cu materiile prime și echipamentele ceea ce le afectează afacerile – mult mai mult decât în oricare altă parte din Europa. Producătorii de mașini germani și-au redus prognoza de creștere de la 4% la 1%.

Mai mult, pe lângă durerile de cap din industrie, sezonul vacanțelor estivale va direcționa, după doi ani de pandemie, banii consumatorilor germani spre țările însorite din Mediterana. Retailerii au început deja să simtă acest lucru, vânzările scăzând în aprilie.

Puternica asociație a afaceriștilor germani, BDI, a declarat prin vocea președintelui Siegfried Russwurm că războiul Rusiei din Ucraina, cuplat cu politicile Covid-zero din China, vor face din 2022 un an extrem de provocator.

„Consecințele tulburărilor economice au nevoie de un răspuns rapid. Nu avem foarte mult timp la dispoziție”, a afirmat el.

Problemele Germaniei provin din ignorarea riscurilor geopolitice. Atât fostul cancelar, Angela Merkel, cât și predecesorul ei, Gerhard Schroeder, au intensificat dependența țării de energia ieftină venită din Rusia, în același timp în care au încurajat companiile să facă afaceri cu China.

„Germania a devenit cea mai performantă economie din Europa, dar acum prețul pe care trebuie să-l plătească este foarte mare”, a afirmat la Davos miliardarul George Soros.

Cancelarul Olaf Scholz pare să-și dea seama de probleme, afirmând că „unii oameni au fost un pic neatenți în trecut.” Germania are acum nevoie urgentă să-și diversifice lanțurile de aprovizionare și piețele de export, a afirmat oficialul german la Davos.

„Multe companii trebuie să dea seama de acest lucru. Adesea au încălcat un principiu care se învață la început în afaceri: nu-ți pui toate ouăle într-un singur coș.”

De la preluarea mandatului său, prima vizită a lui Scholz a fost în Japonia, găzduindu-l la Berlin apoi pe primul ministru indian Narendra Modi. Nu a vizita încă China și și-a intensificat criticile privind încălcările drepturilor omului. Guvernul său a purtat de asemenea discuții cu Qatar privind livrările de gaze.

În pofida acestor turbulențe, există și semne dătătoare de speranțe. Relaxarea carantinelor din Beijing și Shanghai ar putea spori cererea pentru bunuri germane și ar putea decongestiona livrările de materii prime care obstrucționează producătorii germani.

Companiile auto, inclusiv Daimler Truck Holding AG, cel mai mare producător mondial de vehicule comerciale, se așteaptă ca penuria de chipuri să nu fie o problemă atât de stringentă în acest trimestru iar situația să se îmbunătățească vizbil în a doua parte a anului.

Președintele Bundesbankului Joachim Nagel susține că economia Germaniei rezistă iar creșterea economică ar putea fi de 2% în acest an.

În ceea ce privește consumatorii s-ar putea să fie mai multe probleme, deoarece inflația continuă să urce. Doar 48% dintre germanii peste 14 ani au descris starea lor materială ca fiind foarte bună, comparativ cu 54% la sfârșitul anului trecut, când încă domina problema Covid.

Pe lângă războiul din Ucraina, prețurile mari joacă și ele un rol. Gospodăriile se așteaptă ca facturile plătite pe hrană să fie mai mari cu 250 euro/persoană în acest an, potrivit unui studiu făcut de Allianz SE, care prezice o inflație mai mare în Germania decât în restul Europei.

Dacă costul vieții crește, sunt mai puțini bani pentru consum discreționare. Retailerul de haine online Zalando SE este așteptat să aibă aceleași vânzări ca și anul trecut. Ce mai rămâne din banii germanilor va fi cheltuit în Spania, Italia și Grecia. Destinațiile domestice reprezintă doar 37% din totalul excursiilor mai lungi de cinci zile realizate de germani în 2021.

Acest lucru s-ar putea schimba dacă guvernul oferă un voucher de 9 euro lunar pentru transport public în această vară. Măsura, care permite călătorii pe trenurile regionale, este parte dintr-un pachet care țintește atenuarea impactului inflației în special în privința combustibilului.

Scholz a afirmat miercuri că executivul său ia „măsuri fără precedent” având discuții cu patronatele și sindicatele, în afara cadrului obișnuit, ca parte a efortului național de a combate inflația.

„Ne dorim o acțiune concertată împotriva presiunii prețurilor”, a declarat primul ministru german.

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.