fbpx

UE: Ungaria și Slovacia ar putea fi scutite de embargoul privind cumpărarea petrolului rusesc

Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria și Slovacia de un embargo privind cumpărarea petrolului rusesc, aflat acum în pregătire, temându-se de cât de dependente sunt cele două țări de țițeiul rusesc, au declarat luni doi oficiali UE, potrivit Reuters.

Se așteaptă ca Comisia să finalizeze marți lucrările privind al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina, care ar include interzicerea cumpărării petrolului rusesc.

Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a declarat în repetate rânduri că nu va adera la sancțiunile care implică energie. Slovacia este, de asemenea, una dintre țările UE cele mai dependente de combustibilii fosili ruși.

Pentru a menține unitatea blocului celor 27 de națiuni, Comisia ar putea oferi Slovaciei și Ungariei „o scutire sau o perioadă lungă de tranziție”, a spus unul dintre oficiali.

Embargoul petrolului va fi introdus oricum treptat, cel mai probabil intrând în vigoare deplin de la începutul anului viitor, au spus oficialii.

Europa este destinația pentru aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei – oferind Moscovei o sursă uriașă de venituri despre care țări precum Letonia și Polonia spun că trebuie tăiată, pentru a opri finanțarea acțiunii sale militare în Ucraina.

Țările UE au plătit Rusiei aproape 20 de miliarde de euro începând cu 24 februarie, când a invadat Ucraina în ceea ce Moscova numește o „operație militară specială”, potrivit organizației de cercetare Centrul pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

În general, UE este dependentă de Rusia pentru 26% din importurile sale de petrol, dar dependența variază de la o țară la alta.

Slovacia și Ungaria, ambele pe ruta de sud a conductei Druzhba care aduce petrol rusesc în Europa, sunt deosebit de dependente, primind anul trecut 96% și respectiv 58% din importurile lor de țiței și produse petroliere din Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Germania, principalul cumpărător de petrol rusesc din UE, a declarat în ultimele zile că ar putea gestiona un embargo petrolier, după ce a rezistat inițial de teama costului economic.

Cu 555.000 de barili pe zi, Germania a importat 35% din țițeiul său din Rusia în 2021, dar în ultimele săptămâni a redus-o la 12%, a declarat duminică ministerul german al economiei într-o actualizare privind securitatea energetică.

„Un embargo pe petrol cu ​​o perioadă de tranziție suficientă ar fi acum gestionabil în Germania, sub rezerva creșterii prețurilor”, se spune.

Pachetul de sancțiuni UE urmează să fie prezentat ambasadorilor guvernelor UE miercuri.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.