fbpx

Bruxelles-ul îndeamnă țările UE să pună capăt măsurilor de sprijin energetic până la sfârșitul anului

Comisia Europeană a declarat miercuri că, în cazul în care prețurile la energie ar crește din nou, orice măsuri de sprijin lansate ar trebui să „vizeze protejarea gospodăriilor și firmelor vulnerabile”.

Comisia Europeană a cerut miercuri guvernelor din întreaga Uniune Europeană să pună capăt măsurilor de sprijinire a prețurilor la energie până la sfârșitul acestui an.

Acest lucru este necesar pentru ca aceștia să rămână în conformitate cu regulile fiscale, potrivit executivului UE.

În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, guvernele UE au cheltuit foarte mult pentru a atenua efectele creșterii costurilor energiei.

Dar Bruxelles-ul spune acum că măsurile de sprijin, dacă sunt încă necesare, ar trebui să vizeze protejarea gospodăriilor și firmelor vulnerabile.

„Măsura principală este eliminarea măsurilor universale de sprijin în domeniul energiei. Aici cred că puteți avea mai mult spațiu de manevră”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, adăugând că „desigur, nu intrăm prea mult pe politicile fiscale ale diferitelor state membre”.

Regulile fiscale au fost suspendate în timpul pandemiei de COVID-19, dar această suspendare urmează să expire în 2024.

O revizuire a regulilor este în discuție, dar există încă o dezbatere deschisă cu privire la modul de protejare a investițiilor, reducând în același timp datoria și deficitul.

Comisarul Gentiloni spune că semnalele sunt pozitive.

„În pofida faptului că avem un nivel în scădere al datoriei, un nivel în scădere a deficitului față de PIB și trebuie să avem politici fiscale mai prudente, nu intrăm în bucla pe care am avut-o în crizele anterioare de reducere treptată a nivelului investițiilor publice, ” el a spus.

În același timp, executivul UE avertizează deja că criteriul deficitului nu este îndeplinit de 14 țări — Franța, Germania, Italia, Letonia, Ungaria, Malta, Polonia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Spania, Slovenia și Slovacia — în timp ce criteriul datoriei nu este îndeplinit de trei: Italia, Franța și Finlanda.

Comisia va propune Consiliului deschiderea procedurilor de deficit excesiv anul viitor, care ar putea duce la sancțiuni financiare împotriva celor care nu respectă regulile.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.