fbpx

Alexandru Rafila, despre prioritățile României în Sănătate: “Accesul mai rapid la MEDICAMENTE INOVATIVE și la servicii medicale”

Prezent la dezbaterea inițiată de Gândul, la Parlamentul European, Alexandru Rafila – ministrul Sănătății – a prezentat prioritățile României în materie de politici de sănătate și poziționarea țării noastre față de unele inițiative legislative europene.

“Acces mai bun la servicii de sănătate în anii viitori și acces la medicamente fără să existe diferențe între statele membre sunt cele mai importante aspecte”, a declarat, la finalul dezbaterilor, ministrul Sănătății.

Dezbaterile cu oficialități europene și cu reprezentanți ai industriei farma și ai operatorilor privați de servicii de sănătate sunt considerate utile, pentru a găsi o abordare comună la nivelul Uniunii Europene privind accesul la medicație și servicii medicale.

„O bază de date care să faciliteze accesul la servicii de sănătate, oriunde s-ar afla un astfel de cetățean în cadrul Uniunii”

Noua politică a medicamentului din Uniunea Europeană ar trebui să țină cont, a mai spus ministrul Sănătății, de „nevoia de a păstra competitivitatea acestei industrii în domeniul cercetării și dezvoltării”.

“În primul rând, e vorba de accesul mai rapid al pacienților din Uniunea Europeană și, implicit, deci din România, la medicamentele inovative, iar noua politică a medicamentului din Uniunea Europeană să țină cont și de nevoia de a păstra competitivitatea acestei industrii în domeniul cercetării și dezvoltării, pentru că există mai multe hub-uri mondiale de dezvoltare, știți bine, America de Nord, China, alte zone din lume care reprezintă o mare competiție și această competitivitate la dezvoltare de molecule inovative este posibilă doar dacă se asigură și sustenabilitatea din punct de vedere economic”, a precizat Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru Gândul.

În același timp, ministrul Alexandru Rafila a mai spus că s-a discutat, în timpul conferinței, despre o bază de date comună, a tuturor cetățenilor din UE, „care să faciliteze accesul la servicii de sănătate, oriunde s-ar afla un astfel de cetățean în cadrul Uniunii”.

„Într-un context mai larg, am discutat aici și de accesul la servicii de sănătate și de un lucru, iar de asemenea foarte important în interoperabilitate a sistemelor de sănătate, o bază de date comune a cetățenilor din Uniunea Europeană, care să faciliteze accesul la servicii de sănătate oriunde, s-ar afla un astfel de cetățean în cadrul Uniunii, iar acest lucru care începe să se contureze foarte bine, acestă spațiu de date la nivel european în ceea ce privește datele legate de sănătate, care trebuie în primul rând să beneficieze de securitate și confidențialitate – trebuie să fim foarte clari din punctul acesta de vedere – poate să asigure totodată, așa cum spuneam, interoperabilitatea sistemelor de sănătate și uniformizare a inclusiv a calității serviciilor de sănătate în sens pozitiv, categoric”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Accesul la servicii să poată fi făcut în orice stat membru, pentru orice cetățean al Uniunii”

Conform ministrului Alexandru Rafila, “accesul la servicii să poată fi făcut în orice stat membru, pentru orice cetățean al Uniunii, iar accesul la medicație de asemenea să fie un acces universal care să țină cont de interesele pacienților care sunt membri, sunt cetățeni ai Uniunii Europene”.

Ministrul Săntății a evidențiat și faptul că accesul la medicamente trebuie să fie făcut fără diferențe între statele membre și, tocmai de aceea, trebuie aduse îmbunătățiri legislative.

„Știți bine că sunt și anumite practici comerciale care defavorizează accesul la medicamente, cum ar fi exportul paralel. România, având cel mai mic preț din Uniunea Europeană la medicamente, există acest export paralel în cadrul Uniunii, care privează pacienții români de medicație, iar o politică de preț comună în Uniunea Europeană și o politică de reglementare începând de la cea de autorizare până la punerea pe piață cred că este un răspuns corect și coerent din partea comisiei și respectiv, a Parlamentului European”, a conchis Rafila.

La evenimentul de la Bruxelles, găzduit de Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) alături de ministrul Sănătății, prof. Alexandru Rafila, s-a aflat și secretarul de stat Alexandru Rogobete, precum și oficiali europeni, respectiv președintele Subcomisiei de Sănătate (SANT) din Parlamenutul European, Adam Jarubas, eurodeputați, reprezentanți ai Comisiei Europene, reprezentanți ai companiiilor din domeniul farma și asistenței medicale private.

 

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.