Germania a avertizat marți că ar putea opri conducta Nord Stream 2 din Rusia dacă Moscova invadează Ucraina, iar națiunile occidentale s-au adunat în spatele Kievului din cauza acumulării de trupe rusești care a stârnit teama de război, notează Reuters.
După ce discuțiile cu Rusia s-au încheiat săptămâna trecută în impas, secretarul de stat american Antony Blinken va vizita miercuri Kievul înainte de a se îndrepta la Berlin pentru a discuta despre „eforturile comune de descurajare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei” cu oficiali germani, britanici și francezi.
Pe măsură ce temerile de conflict au crescut, Marea Britanie a declarat săptămâna aceasta că a început să furnizeze Ucrainei arme antitanc , ministrul de externe al Canadei a vizitat Ucraina, iar ministrul german de externe Annalena Baerbock a purtat discuții la Moscova și Kiev pentru a încerca să atenueze tensiunile.
Baerbock a avertizat că Moscova va avea de suferit dacă va ataca vecinul său, iar cancelarul Olaf Scholz a semnalat că răspunsul Berlinului ar putea include oprirea conductei Nord Stream 2 care aduce gaz în Germania.
Întrebat despre conductă după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Scholz a spus că este „clar că va fi un preț mare de plătit și că totul va trebui să fie discutat dacă va exista o intervenție militară în Ucraina”.
Scholz a declarat anterior că Germania este deschisă sancțiunilor în cazul unui atac rusesc și că totul ar fi pe masă. Aceasta ar include Nord Stream 2, care a fost construit, dar nu a obținut încă aprobarea pentru deschidere.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, după întâlnirea cu Baerbock marți, că conducta va crește securitatea energetică europeană atunci când va fi deschisă și că „încercările de politizare a acestui proiect” ar fi contraproductive.
Rusia neagă planurile de a ataca Ucraina, dar spune că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă cererile sale – inclusiv promisiunea Alianței NATO de a nu admite niciodată Kievul – sunt îndeplinite.
Zeci de mii de militari ruși rămân în apropierea granițelor Ucrainei, iar Moscova a trimis, de asemenea, trupe și echipamente militare în Belarus săptămâna aceasta, în pregătirea exercițiilor cu aliatul său apropiat, care au provocat și mai multe îngrijorări în Occident.
Tensiunile au contribuit la împingerea rublei rusești în jos față de dolarul american, iar acțiunile rusești au scăzut.