fbpx

Spania a stabilit un acord de migrație cu SUA pentru a accepta refugiați din America Latină

Solicitanții de azil din America Latină vor putea aplica pentru a merge în Canada, Spania și SUA în centrele de procesare a migranților înființate în țările lor de origine.
Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez urmează să poarte vineri discuții cu președintele american Joe Biden pentru a colabora la un acord privind migrația și pentru a căuta un front unit asupra războiului din Ucraina.

Alături de Canada, SUA vor încerca să finalizeze un acord cu Spania cu privire la centrele de migrație din America Latină, astfel încât migranții să poată aplica din propriile țări pentru a fugi de sărăcie și violență.

Spania și Canada au mare nevoie de forță de muncă și au semnalat că sunt dispuse să accepte migranți din America Latină, precum și din alte țări, într-o mișcare care va reduce presiunea asupra SUA, care se confruntă cu un aflux de migranți de-a lungul graniței cu Mexic.

Spania va prelua președinția rotativă de șase luni a Consiliului Uniunii Europene în iulie și va conduce UE în eforturile de a găsi pacea. Administrația Biden a pus capăt controalelor pandemice de-a lungul graniței sale cu Mexic – cunoscut sub numele de Titlul 42 – și a dezvăluit noi măsuri de imigrare care se așteaptă să schimbe modul în care migranții ajung la granița dintre SUA și Mexic.

Deși aceste eforturi sunt menite să reprime în continuare trecerile ilegale, ele vor deschide, de asemenea, căi legale pentru migranți să solicite azil online în propriile țări, în loc să facă călătoria adesea mortală către graniță.

În prezent, cei prinși încercând să treacă ilegal frontiera SUA nu se pot întoarce timp de cinci ani și riscă urmărire penală.

O serie de centre de procesare a migranților au fost înființate în Columbia și Guatemala, dar nu sunt încă operaționale. Până la alți 100 vor fi înființați în alte țări în care migranții pot solicita să vină în Canada, Spania și SUA.

Pentru Casa Albă, a convinge Spania și Canada să primească migranți va fi o victorie politică, deoarece administrația Biden vede criza migrației cu care se confruntă Americi ca o problemă globală care are nevoie de o soluție globală – la fel ca crizele refugiaților care au afectat Siria, Afganistanul și Ucraina în ultimii ani.

SUA au văzut din ce în ce mai mulți migranți sosind la granița sa de sud, care provin din China, Ucraina, Haiti, Rusia și alte națiuni departe de America Latină. Grupurile de familie și copiii care călătoresc singuri reprezintă o pondere din ce în ce mai mare a acestor migranți.

În urmă cu treizeci de ani, prin contrast, traversările ilegale erau aproape întotdeauna adulți singuri din Mexic, care erau înapoi cu ușurință înapoi peste graniță.

Spania, la fel ca multe alte națiuni, are nevoie de muncitori și va putea alege migranți care au abilitățile necesare în țară.

Madrid a spus că calea se va aplica numai celor care au primit deja statutul de protecție internațională.

Aceasta înseamnă că migranții pe care îi acceptă vor trebui considerați refugiați și vor fi tratați aproape în același mod în care solicitanții de azil sirieni, care vin prin Turcia, au fost tratați de Spania.

Una dintre cele mai afectate țări de pandemie, Spania s-a chinuit să găsească muncitori care să ocupe posturi în sectoarele cheie ale turismului, construcțiilor, agriculturii și tehnologiei pe măsură ce economia sa își revine.

Anul trecut, Jose Luis Escriva, ministrul spaniol al securității sociale și al migrației, a declarat că Madrid intenționează să relaxeze regulile privind permisele de muncă pentru străini.

Sánchez urmează să discute cu Biden despre recentele sale discuții cu președintele chinez Xi Jinping și cu președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, ambii au prezentat idei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Liderul spaniol este de așteptat să-l îndemne pe Biden să ia în considerare opiniile altor țări din afara Europei cu privire la cea mai bună modalitate de a pune capăt războiului.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.