fbpx

Preşedintele Klaus Iohannis a decis înfiinţarea unui grup de lucru pe tema „Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată”

Administrația Prezidenţială a anunțat marți înființarea, la nivelul instituției, a unui grup de lucru pe tema „Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată”.

Iniţiativa face parte din angajamentul preşedintelui Klaus Iohannis de a se implica în efortul naţional de combatere a schimbărilor climatice şi de consolidare a politicilor aplicabile acestui domeniu.

Grupul de lucru va reuni experţi naţionali şi internaţionali, membri de prestigiu ai comunităţii academice din ţară şi din afara ei, reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai mediului non-guvernamental, financiar şi economic, cu experienţă solidă privind schimbările climatice, primul obiectiv constând în elaborarea unui cadru de abordare integrată a schimbărilor climatice la nivelul ţării noastre.

Potrivit comunicatului instituției, vor fi identificate o serie de priorităţi cheie pentru România în combaterea schimbărilor climatice, pe termen mediu şi lung, rezultatele consultărilor din grupul de lucru urmând a fi prezentate constant publicului şi înaintate Guvernului pentru a contribui la fundamentarea strategiilor şi planurilor naţionale privind schimbările climatice, care trebuie finalizate de Guvern în perioada 2022-2023.

„În 2021, ţara noastră s-a confruntat cu un număr record de avertizări de vreme severă imediată (cod roşu) emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, iar specialiştii avertizează că acestea vor deveni tot mai frecvente în contextul schimbărilor climatice. Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice al ONU a publicat în vara anului trecut noi date care indică accelerarea schimbărilor climatice şi nevoia de acţiune fermă. Ca răspuns la aceste evoluţii, la conferinţa globală privind schimbările climatice de la Glasgow, COP26, din noiembrie 2021, statele şi-au luat angajamente suplimentare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste angajamente vor necesita implementarea de noi măsuri şi politici de reducere a emisiilor. La nivelul Uniunii Europene, este în prezent discutat şi negociat Pachetul Fit for 55, care conţine o serie de măsuri menite să reducă emisiile până în 2030. Traversăm, aşadar, o perioadă de reajustare a priorităţilor şi politicilor climatice internaţionale şi europene, la care România este parte. Tranziţia verde poate genera pentru România şi români nu numai un mediu curat şi sănătos, prevenirea unor fenomene meteo extreme şi a unor dezastre naturale asociate, dar şi acces larg la energie curată, creştere economică verde şi noi locuri de muncă. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale tranziţiei verzi, trebuie să armonizăm varii interese în cadrul unei abordări integrate, ghidate de ştiinţă şi expertiză, ca răspuns la COP26 şi la Pachetul Fit for 55. Grupul de lucru înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale este menit să susţină acest demers naţional”, arată sursa citată.

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.