fbpx

COVID-19. Primele două medicamente cu anticorpi monoclonali avizate de EMA

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat ieri că a autorizat două tratamente anti-COVID-19 bazate pe anticorpi monoclonali. Este vorba despre Ronapreve, dezvoltat de compania americană Regeneron în colaborare cu grupul farmaceutic elveţian Roche și Regkirona, conceput de compania sud-coreeană Celltrion.

“Ronapreve poate fi utilizat și pentru prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste care cântăresc cel puțin 40 de kilograme. În ceea ce privește Regkirona, Comitetul a recomandat autorizarea medicamentului pentru tratarea adulților cu COVID-19 care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă, de asemenea, un risc crescut ca boala să devină severă”, notează EMA într-un comunicat de presă.

Ronapreve și Regkirona sunt primele medicamente cu anticorpi monoclonali care au primit un aviz pozitiv din partea Agenției Europene pentru Medicamente pentru COVID-19 și se alătură listei de produse COVID-19 care au primit aviz pozitiv de când Veklury (Remdesivir) a fost recomandat pentru autorizare în iunie 2020.

“Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​concepute pentru a se atașa de o țintă specifică, în acest caz proteina spike a SARS-CoV-2, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celulele umane”, subliniază EMA.

Agenția subiliază că a luat decizia de autorizare a celor două medicamente după ce datele din studii au arătat că “tratamentul cu Ronapreve sau Regkirona reduce semnificativ spitalizarea și decesele la pacienții cu COVID-19 sau cu risc sever de COVID-19. Un alt studiu a arătat că Ronapreve reduce șansa de a avea COVID-19 dacă un membru al gospodăriei este infectat cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19”. Profilul de siguranță al ambelor medicamente a fost favorabil, cu un număr mic de reacții la administrare, mai spune Agenția, care a concluzionat că beneficiile medicamentelor sunt mai mari decât riscurile pentru utilizările aprobate.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.