fbpx

Germania salută Planul de energie „verde” al UE privind gazele, dar se opune energiei nucleare

Germania a salutat duminică planul Uniunii Europene de a eticheta unele proiecte energetice cu gaze naturale drept investiții „verzi”, dar și-a subliniat opoziția față de propunerea de a face același lucru pentru proiectele de energie nucleară, notează Reuters.

Germania a scos din priză trei dintre ultimele sale șase centrale nucleare vineri, în timp ce se îndreaptă spre finalizarea retragerii din energia nucleară, pe care a accelerat-o după prăbușirea unui reactor din Fukushima, Japonia, în 2011.

„Pentru guvernul german, gazele naturale reprezintă o tehnologie de legătură importantă pe drumul către neutralitatea gazelor cu efect de seră pe fundalul renunțării treptate a energiei nucleare și a producerii de energie pe bază de cărbune”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului.

„Poziția guvernului cu privire la energia nucleară rămâne neschimbată. Guvernul rămâne convins că energia nucleară nu poate fi clasificată drept sustenabilă”.

În timp ce energia nucleară produce emisii foarte scăzute de CO2, Comisia Europeană a solicitat sfatul experților cu privire la dacă combustibilul ar trebui să fie considerat verde, având în vedere impactul potențial asupra mediului al eliminării deșeurilor radioactive.

Un proiect al propunerii Comisiei , analizat de Reuters sâmbătă, ar eticheta investițiile în centralele nucleare ca fiind ecologice dacă proiectul are un plan, fonduri și un loc pentru eliminarea în siguranță a deșeurilor radioactive. Pentru a fi considerate verzi, noile centrale nucleare trebuie să primească autorizații de construcție înainte de 2045.

Investițiile în centrale electrice pe gaze naturale ar fi considerate verzi dacă produc emisii sub 270 g de CO2 echivalent pe kilowatt oră (kWh), înlocuiesc o centrală cu combustibili fosili mai poluanți, primesc o autorizație de construcție până la 31 decembrie 2030 și intenționează să treacă la gaze cu emisii scăzute de carbon până la sfârșitul anului 2035.

Țările UE și un grup de experți vor analiza proiectul de propunere, care s-ar putea modifica înainte ca acesta să fie publicat în ianuarie. Politica a fost blocată în lobby din partea guvernelor de mai bine de un an, iar țările UE nu sunt de acord cu privire la combustibilii care sunt cu adevărat durabili.

Pe lângă Germania, alte țări, inclusiv Austria și Luxemburg, se opun energiei nucleare. Statele UE, inclusiv Republica Cehă, Finlanda și Franța, care își obțin aproximativ 70% din energie din combustibil, consideră că energia nucleară este esențială pentru eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune care emite CO2.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.