fbpx
red and blue light streaks

Inflația din zona euro scade la o singură cifră, pe măsură ce tendința descendentă continuă

Inflația anuală din zona euro a scăzut din nou până la o singură cifră și s-a situat la 9,2% la sfârșitul lunii decembrie, potrivit unei estimări rapide publicate de Eurostat vineri dimineață.

Inflația a început să scadă în noiembrie, dar a rămas în continuare la 10,1%.

Acesta vine în momentul în care prețurile gazelor, unul dintre principalii factori din spatele inflației record de anul trecut, au revenit la nivelurile de dinainte de război, pe fondul vremii neobișnuit de calde.

Deși știrea poate fi privită ca o evoluție pozitivă, rata inflației din zona euro reprezintă de aproape cinci ori ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE).

În ultimele luni, banca a ridicat ratele dobânzilor într-un ritm agresiv pentru a face cheltuielile mai scumpe și pentru a controla creșterea prețurilor.

„Suntem pregătiți să ne adaptăm toate instrumentele în cadrul mandatului nostru pentru a ne asigura că inflația revine la ținta noastră de inflație pe termen mediu”, a declarat președintele BCE Christine Lagarde luna trecută.

Cu toate acestea, majoritatea statelor membre care folosesc euro ca monedă au înregistrat o scădere a inflației în ultima lună, cu o scădere marcată în Germania, de la 11,3% în noiembrie la 9,6% în decembrie.

Spania (5,6%), Luxemburg (6,2%) și Franța (6,7%) au înregistrat cele mai scăzute rate ale inflației din bloc, în timp ce Letonia (20,7%), Lituania (20%) și Estonia (17,5%) au înregistrat din nou cele mai ridicate niveluri.

Inflația energetică a scăzut brusc, de la 34,9% în noiembrie la 25,7% în decembrie, în timp ce alimentele proaspete au înregistrat o contracție mai moderată, de la 13,8% la 12,% în ultima lună.

Cu toate acestea, inflația de bază, care exclude prețurile volatile la energie, alimente și tutun și, prin urmare, oferă o imagine mai exactă a stării de sănătate a economiei, a crescut ușor, de la 5% în noiembrie la 5,2% în decembrie.

În total, nouă din cei 19 membri ai zonei euro rămân pe teritoriul cu două cifre.

Croația, care a adoptat euro la începutul anului 2023, nu a fost inclusă în calcul.

Cele mai recente cifre de la Eurostat anunță o „tendință în schimbare a inflației” către o scădere continuă, a declarat Zsolt Darvas, un senior fellow la Bruegel, un think tank economic cu sediul la Bruxelles.

„Principalele motive pentru aceasta sunt: în primul rând, prețurile la energie sunt acum în scădere, ceea ce implică că costurile companiilor și, de asemenea, ale magazinelor universale sunt în scădere. Deci nu există nicio presiune asupra prețurilor din partea lor pentru a crește prețurile”, a declarat Darvas.

„În al doilea rând, salariile au crescut mult mai puțin decât inflația, ceea ce implică faptul că consumatorii au o putere de cumpărare redusă și consumă mai puține bunuri și servicii. Acest lucru va deprima cererea în întreaga zonă euro și în economia europeană și asta va avea, de asemenea, un impact descendent și un impact negativ asupra inflației”.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.