fbpx

Comisia Europeană: 150 de milioane euro, asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova

În urma unei solicitări a Republicii Moldova, Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru o nouă operațiune de asistență macrofinanciară (AMF) de până la 150 de milioane de euro, din care până la 30 de milioane de euro ar urma să fie furnizate sub formă de granturi și până la la 120 milioane euro în împrumuturi pe termen mediu în condiții de finanțare favorabile.

 „Comisia Europeană continuă să fie alături de poporul Moldovei în aceste vremuri deosebit de dificile. Alături de noul program al FMI, această nouă Asistență Macro-Financiară propusă ar oferi atât granturi, cât și împrumuturi la rate favorabile pentru a sprijini economia Republicii Moldova în următorii doi ani. Ca întotdeauna, această finanțare ar fi condiționată de îndeplinirea angajamentelor de politică menite să abordeze unele dintre cele mai presante probleme care afectează dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a declarat Paolo  Gentiloni, comisarul pentru Economie.

Noua AMF ar urma să se bazeze pe cele două operațiuni anterioare, prin intermediul căreia UE a finanțat cu un total de 160 de milioane de euro  Republica Moldova în anul 2017, informează Comisia.

Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase provocări, în special nevoia de a aborda problemele de corupție și guvernanță care au contribuit la slăbirea pozițiilor fiscale și a balanței de plăți în ultimii ani, determinând sprijinul partenerilor internaționali.

Moldova s-a confruntat recent cu o criză energetică semnificativă, care, împreună cu redresarea post-pandemie, are implicații suplimentare pentru stabilitatea economică și perspectivele în Moldova de viitor.

AMF propusă a UE necesită adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu înainte de a intra în vigoare și de a efectua plăți și ar însoți noul program FMI al țării, aprobat la 20 decembrie 2021. Mai exact, sprijinul de la UE ar ajuta Moldova să acopere parte din nevoile sale de finanțare externă în următorii doi ani. Operațiunea ar contribui astfel la reducerea balanței de plăți pe termen scurt și a vulnerabilităților fiscale ale economiei.

Plățile propuse în AMF ar fi strict condiționate de progresul bun al programului FMI și de implementarea condiționalității specifice de politică care urmează să fie convenite între Moldova și UE într-un Memorandum de Înțelegere.

Aceste condiții de politică urmăresc să abordeze unele dintre deficiențele fundamentale expuse în ultimii ani în economia și sistemul de guvernanță economică din Republica Moldova, precum și în alte domenii cheie, inclusiv buna guvernare și lupta împotriva corupției, statul de drept și securitatea energetică.

Condițiile vor fi în concordanță cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul programului convenit cu FMI și Banca Mondială, precum și cu operațiunile UE de sprijin bugetar și acordul ZLSAC.

UE și Republica Moldova au dezvoltat o relație politică și economică strânsă de-a lungul anilor, ducând la încheierea Acordului de Asociere (inclusiv ZLSAC), care a fost semnat la 27 iunie 2014 și a intrat pe deplin în vigoare la 1 iulie 2016, și o agendă de asociere care stabilește lista de priorități pentru munca comună.

Sprijinul financiar pentru Moldova, inclusiv programul AMF, este astfel acordat în conformitate cu Acordul de Asociere.

În plus, AMF vine la scurt timp după acordarea unui grant de sprijin bugetar de 60 de milioane de euro ca răspuns la criza energetică și ca parte a Planului UE de redresare economică și reziliență pentru Moldova de până la 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. În conformitate cu acest plan și cu Planul economic și de investiții pentru Parteneriatul Estic, UE va continua să sprijine Moldova pe drumul său către redresarea economică deplină și implementarea în continuare a reformelor.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.