Uniunea Europeană face presiuni pentru un acord global care să vizeze prevenirea noilor pandemii care ar putea include interzicerea piețelor pentru animale sălbatice și stimulente pentru țările să raporteze noi viruși sau variante, a declarat un oficial al UE pentru Reuters.
Negociatorii internaționali se vor întâlni pentru prima dată miercuri pentru a pregăti discuțiile pentru un potențial tratat, a spus oficialul, care nu este autorizat să vorbească cu mass-media și, prin urmare, a refuzat să fie numit.
Scopul este de a ajunge la un acord preliminar până în august.
Cu toate acestea, Bruxelles-ul s-a luptat până acum să obțină sprijin deplin pentru un nou tratat din partea Statelor Unite și a altor țări majore, dintre care unele doresc ca orice acord să nu fie obligatoriu.
Un purtător de cuvânt al lui Charles Michel, președintele Consiliului European care a propus în noiembrie 2020 un nou tratat privind pandemiile, a declarat că nu are niciun comentariu nou în această privință.
Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Conform celei mai larg acceptate teorii, pandemia COVID-19 a început odată cu transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la un animal la oameni pe o piață a animalelor sălbatice din China.
Deși Beijingul a fost lăudat inițial de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru că l-a notificat rapid despre noul virus, Statele Unite, în special, au acuzat China că reține informații despre originile probabile ale focarului.
Printre măsurile pe care UE dorește să fie inclusă în tratat se numără și închiderea treptată a piețelor cu animale sălbatice, a spus oficialul UE.
Stimulentele pentru țările de a raporta noi viruși sunt, de asemenea, considerate cruciale pentru a ajuta la detectarea rapidă și pentru a evita mușamalizările.
Anul trecut, națiunile din Africa de Sud au fost lovite de restricții de zbor pedepsite după ce au identificat varianta coronavirusului Omicron, despre care unii se tem că ar putea descuraja raportarea viitoarelor focare dacă stimulentele nu sunt suficient de atractive.
Oficialul a spus că stimulentele ar putea include accesul garantat la medicamente și vaccinuri dezvoltate împotriva noilor viruși, pe care națiunile mai sărace s-au chinuit să le obțină rapid în timpul pandemiei de COVID-19, deoarece statele mai bogate s-au grăbit să își asigure aprovizionarea.
Statele care detectează și raportează un nou virus ar putea primi, de asemenea, sprijin imediat, care ar putea implica transporturi de echipamente medicale dintr-un stoc global.
Discuțiile vor implica delegați din șase țări, reprezentând principalele regiuni ale lumii – Japonia, Țările de Jos, Brazilia, Africa de Sud, Egipt și Thailanda, au spus oficialii.
Brazilia, care va reprezenta țările din nordul și sudul Americii, este în favoarea unui tratat neobligatoriu.
UE, care va fi reprezentată de Țările de Jos, dorește să introducă obligații obligatorii din punct de vedere juridic pentru prevenirea și raportarea noilor focare de virus, se arată într-un document UE văzut de Reuters.
Dacă se ajunge la un acord, se așteaptă ca tratatul să fie semnat în mai 2024.
Ca parte a unei revizuiri a regulilor globale de sănătate, țările negociază, de asemenea, modificări ale Regulamentului Internațional de Sănătate, un set de reguli globale pentru a preveni răspândirea bolilor infecțioase.
Statele Unite vor să consolideze regulile pentru a spori transparența și să acorde OMS acces rapid la locurile de focare, au declarat două surse în urma discuțiilor pentru Reuters.