Apple Inc. a devenit luni prima companie care a atins o valoare bursieră de 3.000 de miliarde de dolari, înainte de a închei ziua, întrucât investitorii pariază că producătorul iPhone va continua să lanseze cele mai bine vândute produse și să explorează noi piețe, cum ar fi mașinile automate și realitatea virtuală, notează Reuters.
În prima zi de tranzacționare din 2022, acțiunile companiei din Silicon Valley au atins un nivel record pe parcursul zilei de 182,88 USD, aducând valoarea de piață a Apple cu puțin peste 3 trilioane USD. Acțiunile au încheiat sesiunea în creștere cu 2,5% la 182,01 USD, cu capitalizarea bursieră a Apple la 2,99 trilioane USD.
Cea mai valoroasă companie din lume a atins această etapă, investitorii pariind că oamenii vor continua să plătească bani mulți pentru iPhone-uri, MacBook-uri și servicii precum Apple TV și Apple Music.
„Este o realizare fantastică și cu siguranță merită sărbătorită”, a declarat Jake Dollarhide, directorul executiv al Longbow Asset Management din Tulsa, Oklahoma. „Îți arată doar cât de departe a ajuns Apple și cât de dominant este văzut ca în ochii majorității investitorilor.”
Apple a împărțit clubul cu valoarea de piață de 2 trilioane de dolari cu Microsoft Corp (MSFT.O) , care acum valorează aproximativ 2,5 trilioane de dolari. Alphabet Inc (GOOGL.O) , Amazon.com Inc și Tesla Inc (TSLA.O) au valori de piață de peste 1 trilion de dolari. Saudi Arabian Oil Co (2222.SE) este evaluată la aproximativ 1,9 trilioane de dolari, potrivit Refinitiv, mai transmite Reuters.
„Piața recompensează companiile care au fundamente și bilanțuri solide, iar companiile care ating astfel de limite de piață uriașe au dovedit că sunt afaceri puternice și nu speculații”, a spus Scott Wren, strateg principal al pieței globale la Wells Fargo Investment Institute, citat de Agenția de presă.
Acțiunile Apple au urcat cu aproximativ 5.800% de când co-fondatorul și fostul director executiv Steve Jobs a prezentat primul iPhone în ianuarie 2007, depășind cu mult câștigul S&P 500 (.SPX) de aproximativ 230% în aceeași perioadă.
Sub Tim Cook, care în 2011 a devenit director executiv după moartea lui Jobs, Apple și-a crescut veniturile din servicii precum streaming video și muzică. Acest lucru a ajutat Apple să-și reducă dependența de iPhone la aproximativ 52% din veniturile totale în anul fiscal 2021 de la peste 60% în 2018, mulțumiți investitorilor îngrijorați că compania se bazează prea mult pe produsul său cel mai vândut.
Cu toate acestea, unii investitori se îngrijorează că Apple atinge limitele bazei de utilizatori și a încasărilor de la fiecare utilizator, fără garanții că viitoarele categorii de produse se vor dovedi la fel de profitabile ca iPhone.
Îmbrățișarea rapidă a tehnologiilor precum 5G, realitatea virtuală și inteligența artificială a sporit, de asemenea, atractivitatea Apple și a altor companii Big Tech.
În China, cea mai mare piață de smartphone-uri din lume, Apple a continuat să conducă pentru a doua lună consecutiv, învingând rivali precum Vivo și Xiaomi, au arătat date recente de la CounterPoint Research.
Având în vedere că Tesla este acum cel mai valoros producător auto din lume, deoarece Wall Street pariază puternic pe mașinile electrice, mulți investitori se așteaptă ca Apple să-și lanseze propriul vehicul în următorii câțiva ani.
„Cirasașa de pe tort, care se poate dovedi a fi tortul, este potențialul pentru o mașină EV”, a spus Rhys Williams, strateg șef la Spouting Rock Asset Management.
La fel cum capitalizarea pieței Apple atinge pragul de 3.000 de miliarde de dolari, prețul acțiunilor sale ca procent din valoarea indicelui Nasdaq 100 (.NDX) crește cu un nivel tehnic cheie. În vremuri anterioare recente, prețul acțiunilor a crescut peste un astfel de nivel și apoi a scăzut.