fbpx

Mateusz Morawiecki: Europa va primi „milioane” de migranți dacă politicile de frontieră se relaxează

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat că Europa va primi un aflux de „milioane” de migranți dacă politicile de frontieră se vor relaxa, notează dpa international.

Conform agenției de presă, într-un interviu acordat tabloidul german Bild, el a spus că nu a exclus pericolul de război, având în vedere evoluțiile de la granița polono-belarusă.

„Dacă nu reușim să ținem departe acum mii de imigranți, în curând vor veni sute de mii, milioane, spre Europa”, a declarat Morawiecki pentru Bild.

„Dacă nu ne protejăm și nu ne apărăm în mod decisiv granițele din Europa, sute de milioane din Africa sau Orientul Mijlociu vor încerca să vină în Europa și mai ales în Germania”, a spus el, conform dpa international.

Morawiecki a descris situația de la granița cu Belarus, unde mii de migranți încearcă să ajungă în țara UE, Polonia, drept “un risc tot mai mare”.

Aproximativ 900 de migranți de la granița cu Polonia au petrecut noaptea de miercuri până joi în aer liber pentru a 11-a zi consecutiv, în ciuda temperaturilor scăzute. Au încercat să se încălzească pe locurile de foc de tabără.

Mulți dintre ei s-au plâns de dificultăți de respirație din cauza fumului de la incendii.

Din cauza amenințării cu ploi, autoritățile din Belarus vor să pregătească mai multe adăposturi de urgență. Nu departe de graniță, depozitele unei companii de logistică au fost deschise luni ca tabără de dormit, mai arată dpa international.

„Forțele din Belarus provoacă din ce în ce mai direct. Sper că nu vor face acest pas prea departe în acest proces”, a spus Morawiecki. „Pentru că noi, polonezii, suntem hotărâți să ne protejăm granița prin toate mijloacele. Granița de est a Europei și, de asemenea, a NATO”.

Între timp, ajutorul umanitar pentru migranții blocați din Belarus este extins. O bucătărie mobilă a fost amenajată în tabără pentru a oferi oamenilor mese calde și băuturi.

Potrivit Ministerului polonez al Apărării, un grup de aproximativ o sută de migranți a încercat să treacă de bariera de graniță din apropierea satului Dubicze Cerkiewne miercuri seara, dar fără succes.

Morawiecki a spus că este încântat de sprijinul Germaniei și al altor state NATO. Acum ar putea urma o declarație comună a Poloniei, Lituaniei și Letonia.

„Un alt pas ar putea fi activarea articolului 4 din Tratatul NATO, care prevede oficial încălcarea teritoriilor lor”, a spus el. Articolul prevede consultări între aliați, dar nu încă asistență militară.

Morawiecki a adăugat că nu se știe ce plănuiesc Belarus și Rusia.

„Este posibil, de asemenea, ca criza de la graniță să aibă doar scopul de a distrage atenția de la noile atacuri militare pe care (președintele rus Vladimir) Putin le pregătește în Ucraina”, a spus el.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.