fbpx

Cer transparență privind salariile. 64% dintre europeni vor publicarea salariilor medii pe tip de loc de muncă și sex, la compania lor

Femeile din Uniunea Europeană câștigă mai puțin decât bărbații. O arată o statistică a UE, care subliniază că pentru fiecare euro pe care bărbații câștigă, femeile câștigă numai 86 de cenți. Nouă din zece europeni – femei și bărbați – consideră că este inacceptabil ca femeile să fie plătite mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă sau muncă de valoare egală. Lucrătorii europeni sunt de acord cu transparența salariilor: 64% dintre aceștia s-au declarat în favoarea publicării salariilor medii pe tip de loc de muncă și sex la compania lor.

Ziua europeană a egalității de salarizare de pe 10 noiembrie marchează calea rămasă către realizarea egalității de remunerare între femei și bărbați în UE. Înainte de această zi simbolică, Věra Jourová, vicepreședinte pentru Valori și Transparență, Nicolas Schmit, comisar pentru Locuri de muncă și Drepturi sociale, și Helena Dalli, comisar pentru Egalitate, au declarat:

„Egalitatea este una dintre valorile fundamentale ale UE și este baza pentru independența și libertatea oamenilor. Femeile și bărbații merită salariu, tratament și șanse egale.

Deși egalitatea de remunerare între bărbați și femei a fost consacrată în tratatele UE de mai bine de 60 de ani, aceasta nu este pe deplin pusă în aplicare. În ciuda îmbunătățirilor aduse pozițiilor femeilor în viața socială și profesională, diferențele salariale rămân mari și înrădăcinate.

Factorii din spatele diferențelor de remunerare între femei și bărbați sunt multipli: responsabilitatea îngrijirii revine în principal femeilor care, prin urmare, lucrează mai des cu normă parțială. Femeile lucrează adesea în sectoare mai puțin plătite și locuri de muncă mai puțin plătite în cadrul sectoarelor. Progresele în reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați au fost și continuă să fie lente.

Nerespectarea principiului egalității de remunerare rămâne nedepistată, iar lipsa transparenței salariale pune în mod constant femeile și unii bărbați într-un dezavantaj.

Prin propunerea către o directivă privind transparența salariilor de la începutul acestui an, Comisia își propune să ofere lucrătorilor instrumente concrete pentru a-și afirma drepturile și, cel mai important, să consolideze aplicarea egalității de remunerare în companii.

Organizațiile care își iau timp să dezvolte standarde în ceea ce privește transparența plăților și compensarea sunt mai bine plasate pentru a atrage talente de top și a deveni liderii de mâine. Angajații de astăzi și generațiile tinere, precum și forța de muncă de mâine se așteaptă mai mult de la angajatori în ceea ce privește incluziunea și corectitudinea. În această zi simbolică, Comisia solicită colegislatorilor să adopte fără întârzieri nejustificate Directiva privind transparența salariilor. ”

Propunerea Comisiei privind transparența salariilor, adoptată la 4 martie 2021, se concentrează pe consolidarea aplicării principiului remunerației egale pentru muncă egală sau muncă de valoare egală între bărbați și femei. Acesta dă putere lucrătorilor să își revendice drepturile și stimulează companiile să își revizuiască structura de salarizare.

În 2012, Comisia a propus, de asemenea, îmbunătățirea echilibrului între femei și bărbați în consiliile de conducere ale corporațiilor, stabilind obiectivul ca un minim de 40 % din membrii neexecutivi de sex subreprezentat în consiliile de administrație ale societăților.

Propunerea Comisiei privind salariile minime adecvate pentru lucrători, adoptată la 28 octombrie 2020, sprijină egalitatea de gen, ajutând la reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați și la scoaterea femeilor din sărăcie, deoarece mai multe femei decât bărbați câștigă salariul minim în Europa.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.