fbpx

Boom-ul energiei regenerabile din UE se confruntă cu dilema lanțului de aprovizionare din China

Directiva UE privind energia din surse regenerabile vizează o țintă a ponderii energiei regenerabilă de 42,5% în total consum până în 2030, ceea ce ar putea crește dependența de China. Apar îngrijorări cu privire la cererea Europei de materiale critice, baterii, panouri solare și turbine eoliene din China, pe fondul provocărilor competitive ale pieței. Asociațiile din industrie precum WindEurope și SolarPower Europe avertizează asupra riscurilor potențiale pentru producția europeană și asupra dominației produselor chinezești mai ieftine.

Uniunea Europeană ar putea trece de la o dependență puternică de energie la alta, deoarece atingerea obiectivelor sale de energie verde ar putea depinde de China într-o măsură la fel de ridicată precum depindea aprovizionarea cu gaze a UE de Rusia până în urmă cu doi ani.

UE își menține ținta de zero net, iar Parlamentul European tocmai a aprobat obiective obligatorii mult mai ambițioase în materie de energie regenerabilă până în 2030, prin adoptarea Directivei privind energia regenerabilă, componentă cheie a Pactului ecologic european pentru ca UE să devină un neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Directiva, care necesită aprobarea statelor membre UE pentru a deveni lege, crește ponderea vizată a energiei regenerabile în consumul de energie al UE la 42,5% până în 2030, de la actuala ținta de 32%.

Pentru comparație, energia regenerabilă a reprezentat 21,8% din energia consumată în UE în 2021, în scădere de la 22,1% în 2020, potrivit Eurostat.

Pe măsură ce Europa se străduiește acum să-și reducă emisiile și să accelereze revoluția energiei regenerabile și a vehiculelor electrice, a apărut o nouă amenințare în lanțul său de aprovizionare: dependența prea mare de produsele chinezești, baterii litiu-ion, panouri solare și turbine eoliene.

UE caută să facă loc producției interne în lanțul de aprovizionare cu energie verde, însă până în prezent a eșuat, deoarece produsele chineze ieftine și pachetul legislativ de reducere a inflației din SUA ar putea spulbera competitivitatea Europei dacă Bruxelles-ul nu adoptă măsuri pentru a o susține.

„Fără implementarea unor măsuri puternice, ecosistemul energetic european ar putea avea, până în 2030, o dependență de China de altă natură, dar cu o severitate similară, față de cea pe care o avea asupra Rusiei înainte de invadarea Ucrainei”, se arată într-un raport al președinției spaniole redactat pentru un summit al UE care va avea loc la începutul lunii octombrie, raport citat de Reuters.

Documentul, obținut de Reuters, își exprimă îngrijorarea că, odată cu energia verde și obiectivele de zero net, cererea UE de baterii litiu-ion, electrolizoare pentru hidrogen verde și pile de combustie va crește de 10 până la 30 de ori în următorii ani, iar China ar putea juca un rol major în aceste lanțuri de aprovizionare.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat China pentru practicile sale comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare cu panouri solare.

„Nu am uitat cum practicile comerciale neloiale ale Chinei au afectat industria noastră solară. Multe companii recent apărute pe piața europeană au fost eliminate de concurenții chinezi puternic subvenționați. Companii pioniere în domeniu au fost obligate să-și ceară falimentul. Talente promițătoare au plecat să-și caute norocul în străinătate”, a declarat recent von der Leyen în discursul privind starea Uniunii Europene.

În sectorul vehiculelor electrice, piețele globale sunt acum inundate de mașini electrice chinezești mai ieftine, denaturând concurența, susține președintele CE, adăugând că Comisia lansează o investigație pe tema subvenționării de către China a vehiculelor electrice.

„Europa este deschisă pentru concurență. Însă nu pentru una contra-cronometru”, a spus președintele Comisiei.

Asociațiile europene ale industriei solicită, de asemenea, sprijin și salută eforturile UE de a consolida lanțurile de aprovizionare interne ale producției.

Asociația WindEurope, de exemplu, a declarat săptămâna trecută că dacă UE nu își schimbă politicile, ar putea pierde producția europeană.

“Problemele de pe lanțul european de aprovizionare din sectorul energiei eoliene fac ca producătorii chinezi de turbine să câștige din ce în ce mai multe contracte în Europa. Ei oferă turbine mai ieftine, standarde mai laxe și condiții financiare neconvenționale”, a spus WindEurope, comentând declarațiile președintelui CE.

„Există un risc foarte real ca extinderea energiei eoliene să se facă în China, nu în Europa”.

Cu câteva zile înainte de discursul privind starea uniunii, asociația SolarPower Europe a avertizat că prețurile scăzute record ale importurilor (componentelor sistemelor -n. t.) de energie solară în Europa riscă să submineze obiectivele strategice de autonomie ale UE și să conducă mai mulți producători europeni la faliment.

„În acest moment, riscăm să pierdem o industrie strategică cheie în Europa, tocmai în momentul în care geopolitica tranziției energetice necesită diversificarea lanțului de aprovizionare și o renaștere a sectorului european de producție solară”, a scris SolarPower Europe într-o scrisoare către oficialii UE.

Articol de Tsvetana Paraskova (Oilprice.com)

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.