fbpx

Cum inovația conduce cursa Europei pentru renașterea solară

Europa încearcă să scape de dependența de gazul rusesc prin intensificarea industriei energiei regenerabile, în special a energiei solare.

Energia solară este crucială pentru securitatea energetică, obiectivele climatice și locurile de muncă ale Europei. Europa a instalat un record de 41,4 gigawați de energie fotovoltaică în 2022, o creștere de 47% față de 2021, conform grupului industrial SolarPower Europe.

Dar chiar acum, China domină industria solară. Cifrele Agenției Internaționale pentru Energie, cu sediul la Paris, prevăd că până la 95% din industria solară ar putea fi concentrată în China până în 2025.

Burghausen din Germania găzduiește Wacker Chemicals, unul dintre cei mai importanți producători de polisiliciu din lume, ingredientul brut pentru panourile solare.

„Suntem într-adevăr ceea ce numim o industrie consumatoare de energie”, a declarat Tobias Brandis, președintele Wacker Polysilicon, pentru Euronews. „Ar trebui să vă imaginați că aici și la al doilea nostru site din Saxonia, folosim aproximativ 0,7 până la 0,8% din cererea germană de energie electrică, ceea ce este absolut uriaș”.

„Pentru investițiile viitoare, ar fi de maximă importanță să avem un nivel competitiv de energie, dar să avem și un nivel previzibil de energie”, a adăugat el.

În timp ce Wacker este unul dintre liderii europeni în polisiliciu, marea majoritate este produsă în China. „China chiar a luat măsuri acolo. Ei au considerat aceasta ca una dintre industriile care va fi foarte strategică și au investit foarte mult în această industrie”, a explicat Tobias Brandis.

În orașul Grenoble, din sud-estul Franței, startup-ul francez ROSI se ocupă de celălalt capăt al lanțului solar, reciclarea.

Creșterea numărului de panouri solare instalate în ultimii ani va fi oglindită de o creștere a panourilor care ajung în curând la sfârșitul vieții. Aceasta reprezintă o provocare uriașă pentru industria de reciclare.

„Vom putea recicla până la 3.000 de tone de panouri solare, adică aproximativ 100.000 de panouri care pot fi reciclate în fiecare an”, a declarat Antoine Chalaux, director general la ROSI.

„Dar mâine nu va fi suficient să reciclăm 3.000 de tone, va trebui să reciclăm zeci de mii de tone pentru că în Franța fluxul de deșeuri va continua să crească”, a dezvăluit el.

„Reciclarea este un domeniu în care Europa excelează și Europa este în continuare lider în acest domeniu”, a explicat Antoine Chalaux. „Dacă dorim să reconstruim o industrie fotovoltaică eficientă în Europa, la scară largă, reciclarea acestor materiale va face industria noastră mai competitivă”.

Având în vedere clima, securitatea energetică și locurile de muncă în joc, este vital ca Europa să poată reporni industria energiei solare.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.