fbpx

Suedia: O nouă legislație pentru construirea de centrale nucleare

Suedia pregătește o legislație care să permită construcția mai multor centrale nucleare pentru a stimula producția de energie electrică în țara nordică și pentru a consolida securitatea energetică, a declarat miercuri prim-ministrul Ulf Kristersson, potrivit Reuters. 

Kristersson a făcut din extinderea producției de energie nucleară un obiectiv cheie pentru guvernul său de dreapta, încercând să inverseze un proces de închidere treptată a mai multor reactoare în ultimele două decenii, care a făcut ca țara să se bazeze mai mult pe energie regenerabilă, dar uneori mai puțin previzibilă.

Mixul energetic al Suediei constă în principal din energie nucleară, hidro și regenerabile și, deși până acum a fost mai puțin afectată de turbulențele din jurul livrărilor de gaz din cauza impasului Rusiei cu Occidentul, prețurile la electricitate au fost ridicate și volatile de când Moscova și-a lansat invazia Ucrainei.

Noua legislație propusă, care încă trebuie să fie adoptată de parlament, ar permite construirea de noi reactoare în locații suplimentare din Suedia și a fost văzută ca fiind în vigoare în martie anul viitor.

„Avem o nevoie evidentă de mai multă producție de energie electrică în Suedia”, a declarat Kristersson într-o conferință de presă.

„Ceea ce facem astăzi este să schimbăm legislația pentru a permite construirea a mai multor reactoare nucleare în mai multe locuri”.

Noua legislație ar elimina regulile existente care limitează numărul total de reactoare la zece și interzice construcția de reactoare în alte locații decât acolo unde există în prezent, deschizând ușa construirii de reactoare mai mici pe care mulți le consideră cea mai rentabilă opțiune nucleară.

Orice extindere a energiei nucleare în Suedia ar putea dura mulți ani, având în vedere complexitatea unor astfel de proiecte, în timp ce cererea de energie este de așteptat să crească brusc în următorii ani.

Suedia are în prezent șase reactoare în funcțiune, jumătate din ceea ce avea cândva, iar închiderile temporare pentru întreținerea unora dintre ele au contribuit la creșterea prețurilor la energie electrică în țara nordică în ultimele luni.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.