fbpx

Peste 1 miliard de euro pentru izolarea termică a locuințelor. Află ce guvern alocă această sumă de bani

Guvernul Marii Britanii intenționează să pună la dispoziție 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde euro) finanțare publică pentru proiectele de izolare a locuințelor de la începutul anului viitor, extinzând accesul la asistență care anterior era disponibilă doar pentru gospodăriile sărace, notează Reuters. 

Guvernul a spus că schema propusă se va desfășura de la începutul anului 2023 până în martie 2026 și va ajuta la îndeplinirea obiectivului recent de reducere a consumului de energie cu 15%, până în 2030. 

„Noua noastră schemă ECO+ va ajuta sute de mii de oameni din Regatul Unit să-și izoleze mai bine casele pentru a reduce consumul, cu avantajul suplimentar de a economisi sute de lire sterline în fiecare an”, a declarat luni ministrul de finanțe Jeremy Hunt într-o declarație.

Marea Britanie se confruntă în prezent cu cea mai mare strângere înregistrată a nivelului de trai, potrivit prognozatorilor guvernamentali, cauzată în mare parte de o creștere a costurilor energiei de când invazia Rusiei a Ucrainei a dus la creșterea prețurilor gazelor naturale în toată Europa.

Se estimează deja că subvențiile guvernamentale pentru facturile de energie ale gospodăriilor vor costa 25 de miliarde de lire sterline în acest an financiar și 13 miliarde de lire sterline în 2023/24.

Secretarul pentru afaceri și energie, Grant Shapps, a spus că programul de izolare va ajuta Marea Britanie să depindă mai puțin de energia importată.

Subvențiile existente pentru izolație sunt destinate persoanelor aflate în locuințe sociale sau care au venituri mici.

Conform noului plan, până la 80% din subvenții vor fi disponibile persoanelor care nu se califică pentru asistență bazată pe venit, dar ale căror locuințe nu sunt eficiente din punct de vedere energetic și nu se încadrează în limitele de top pentru impozitele locale pe proprietate.

Finanțarea de 1 miliard de lire provine dintr-un buget de eficiență energetică de 12,6 miliarde de lire pentru a acoperi anii până în 2028, pe care Hunt l-a extins într-o declarație fiscală pe 17 noiembrie.

Companiile energetice britanice au sugerat o schemă similară în septembrie, iar detaliile precise vor fi supuse consultării publice și aprobării parlamentare.

Shapps a mai spus că guvernul lansează o campanie de informare publică de 18 milioane de lire sterline pentru a încuraja publicul să-și protejeze casele, să oprească caloriferele din camerele goale și să funcționeze cazanele la temperaturi mai scăzute.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.