Inflația din zona euro a scăzut la 8,5% în ianuarie, de la 9,2% în decembrie, adăugând dovezi că presiunile asupra prețurilor au atins un vârf, au arătat datele preliminare Eurostat în ajunul următoarei decizii a Băncii Centrale Europene privind rata dobânzii, notează POLITICO.
Înseamnă că inflația generală a încetinit pentru a treia lună consecutiv, după ce a atins un vârf de 10,6% în octombrie și a scăzut mai repede decât se aștepta în general. Un sondaj al analiștilor Reuters înainte de lansare a indicat o scădere la 9,0%.
Deși cu siguranță știri binevenite pentru factorii de decizie ai BCE, care se luptă cu nivelurile record ale inflației, datele vor fi citite cu amărăciune. Problemele tehnice de la biroul de statistică din Germania arată că componenta germană, care reprezintă 28% din regiune, se bazează doar pe estimări ale modelului.
„Această situație creează multă incertitudine”, a spus economistul JP Morgan, Raphael Brun-Aguerre, înainte de comunicare.
La complicații se adaugă și că inflația de bază, un indicator cheie pentru tendințele de bază ale inflației, a continuat să crească. Inflația de bază, excluzând energia și alimentele procesate, a crescut la 7,0 la sută de la 6,9 la sută. Citirea mai restrânsă, excluzând energia, alimentele, alcoolul și tutunul, a rămas constantă la 5,2 la sută din decembrie.
Factorii politici ai BCE, urmând să-și anunțe joi cea mai recentă decizie privind rata dobânzii, au făcut tot posibilul să sublinieze importanța presiunilor subiacente ale prețurilor în mediul actual de inflație ridicată.
Prin urmare, este puțin probabil ca datele să schimbe cursul politicii băncii centrale pentru moment.
„Lansarea de astăzi nu va schimba imaginea de ansamblu”, a spus economistul Pictet Wealth Management Frederik Ducrozet înainte de lansare. „Inflația de bază este prea mare și lipicioasă”.
El a adăugat: „BCE pare pregătită să majoreze ratele în mod constant pe un teritoriu restrictiv, vă place sau nu”.