fbpx

Disensiunile din cadrul UE pun în pericol planul de criză

Planul de de răspuns al Uniunii Europene față de criza energetică este subminat de opiniile diferite ale membrilor UE cu privire la introducerea unui plafon de preț, dar și cu privire la felul în care ar trebui să arate acesta în cazul în care ar urma să fie implementat. În timp ce oficialii UE încearcă să arate o figură curajoasă și să trimită semnale pozitive numai publicului, numărul mare de membri ai UE și nevoile și prioritățile lor energetice foarte diferite sunt factori suficient de importanți pentru a, în cel mai bun caz, îngreuna acordul pe o problemă atât de importantă.

Odată ce adăugați la acești doi factori criticile deschise ale mai multor membri față de ideea unui plafon de preț pentru importurile de gaze naturale, situația devine și mai complicată, iar un acord pare un obiectiv din ce în ce mai greu de atins.

„Discuția este extrem de complicată pentru că pur și simplu există opinii diferite; [dar] vrem să muncim din greu în zilele rămase pentru a ajunge la un acord”, a declarat Jozef Sikela, ministrul energiei din Cehiei, săptămâna trecută, citat de Financial Times.

Membrii UE negociază pachetul de gestionare a crizei de luni de zile, un acord privind plafonul prețului gazului nefiind mai aproape decât era la începutul negocierilor, când 15 membri ai UE au cerut acest lucru.

Comisia Europeană a vorbit, de asemenea, cu scepticism despre potențialele beneficii ale unui plafon pentru prețul gazelor, dar din cauza numărului de membri UE care și-au dorit unul, săptămâna trecută, Comisia a depus o propunere de plafon. Dintr-o anumită perspectivă, ar fi fost mai bine dacă nu ar fi fost așa.

Propunerea a stabilit plafonul potențial la 275 de euro pe megawat-oră: un preț pe care Comisia a spus că ar trebui să fie un fapt cu două săptămâni înainte ca plafonul să intre în vigoare. De asemenea, a combinat această condiție cu alta: prețul gazului în Europa ar trebui să fie de 58 de euro/ per MWh mai mare decât prețul mediu pentru GNL pe piața spot timp de zece zile consecutive în acele două săptămâni.

Reacția a fost imediată și a venit din toate părțile. Traderii și bursele au spus că propunerea ar putea cauza prejudicii grave și ireversibile piețelor energetice din UE, din cauza concentrării sale pe futures. Apelurile în marjă excesiv de ridicate pe piața OTC, unde comercianții ar fi forțați să opereze sub plafon au fost un mare motiv îngrijorare. Costurile suplimentare pentru schimburi au fost o altă temă de îngrijorare.

Cu toate acestea, comercianții și operatorii de schimb nu au fost singurii critici. Politicienii din mai multe state membre ale UE și-au declarat, de asemenea, opoziția față de plafon ca fiind prea mare. Într-adevăr, observatorii notează că, chiar și atunci când prețurile la gaze în Europa au fost la cele mai ridicate nivele din acest an, la peste 300 de euro pe MWh, nu au rămas niciodată la 275 de euro pe MWh timp de două săptămâni întregi. Prin urmare, nivelul propus de Comisie este considerat nerealist de ridicat pentru ca plafonul să fie eficient.

Ministrul spaniol al energiei, Teresa Ribera, a declarat pentru FT că „țările vor fi ucise” dacă ar trebui să suporte prețurile gazelor la acel nivel atât de mult și a numit sugestia Comisiei „o glumă de prost gust”. La fel a făcut și ministrul polonez al energiei, Anna Moskwa.

„Plafonul prețului gazelor care este în document în prezent nu satisface nicio țară. Este un fel de glumă pentru noi”, a spus Moskwa săptămâna trecută, citată de CNBC. Un oficial al UE nenumit a numit propunerea de plafon „un fals plafon de preț”.

Miniștrii energiei din UE se reunesc pe 13 decembrie pentru a încerca să ajungă la o formă de acord cu privire la plafon și alte măsuri. Judecând după ultimele semne, aceasta va fi departe de a fi o treabă ușoară în absența unei propuneri alternative pentru gestionarea prețului gazelor.

Ceea ce înseamnă aceasta este că discuțiile vor continua până când membrii vor ajunge la un acord asupra unei versiuni reduse a propunerii inițiale, așa cum se întâmplă cu majoritatea propunerilor controversate ale Comisiei. O versiune redusă a unui plafon de preț ar contribui puțin la sporirea securității energetice a UE în cea mai grea iarnă din ultimele decenii.

Între timp, membrii UE trebuie să se gândească deja la iarna viitoare. Deocamdată, aprovizionarea cu gaze este asigurată datorită fluxurilor stabile din Rusia în prima jumătate a anului, importurilor record de GNL din SUA și unui sezon de reumplere a depozitelor mai lung decât de obicei. Cu toate acestea, anul viitor, fluxul de petrol rusesc va fi mult mai slab decât a fost anul acesta și nu există o sursă suplimentară de GNL din SUA disponibilă pentru a umple golul.

S-ar putea argumenta că miniștrii energiei din UE ar trebui să se concentreze asupra acestui lucru în loc de un plafon de preț pe care în mod clar Comisia nu dorește să îl pună în aplicare, și nici membri precum Germania, Danemarca și Țările de Jos. Cu toate acestea, problema pieței de gaz este mult mai presantă pentru majoritatea guvernelor din Europa, de aici apărând și locul ei central în dezbaterea publică.

Este posibil ca problema să rămână în centrul atenției pentru viitorul observabil, indiferent despre ceea ce miniștrii energiei din UE reușesc să cadă de acord în decembrie — dacă reușesc să se pună de acord cu ceva. Pe măsură ce vremea se răcește în toată Europa, este vital ca politicienii să fie văzuți că fac ceva în privința prețurilor la energie. Oamenii sunt deja supărați pe facturile la electricitate.

Articol de Irina Slav pentru Oilprice.com

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.