fbpx

Deputații europeni: Amenințările Rusiei împotriva Ucrainei sunt un semnal de alarmă pentru Europa

Într-o dezbatere privind relațiile UE-Rusia, securitatea europeană și amenințarea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, deputații europeni au cerut un răspuns unit și și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina.

Miercuri dimineață, deputații europeni au făcut un bilanț al ultimelor evoluții legate de amenințările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei într-o dezbatere plenară cu președintele Consiliului European Charles Michel, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și șeful UE pentru politică externă Josep Borrell.

În deschiderea dezbaterii, președintele Parlamentului, Roberta Metsola , a subliniat modul în care Parlamentul European și-a exprimat în repetate rânduri solidaritatea cu poporul ucrainean, deoarece aceștia continuă să se confrunte cu incertitudinea și amenințările cu agresiunea militară rusă.

„Ceea ce asistăm aici este, de asemenea, o amenințare la adresa păcii în Europa”, a adăugat ea, subliniind totodată că astăzi Parlamentul va vota, de asemenea, pentru aprobarea asistenței financiare de 1,2 miliarde EUR pentru Ucraina. Ea a mulțumit Comisiei Europene pentru „propunerea sa oportună de a sprijini stabilitatea financiară și rezistența Ucrainei în circumstanțele dificile actuale”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat faptul că recenta și fără precedent consolidare militară rusă de-a lungul graniței cu Ucraina poate fi văzută doar ca un comportament agresiv și amenințător. El a subliniat modul în care aceste tactici beligerante nu numai că amenință stabilitatea și integritatea Ucrainei, ci și pacea și securitatea în Europa și sistemul internațional bazat pe reguli.

Dl Michel a subliniat că UE lucrează continuu cu partenerii săi internaționali și aliații săi pentru a reduce tensiunile, în primul rând prin diplomație, dar și în pregătirea sancțiunilor puternice împotriva Rusiei, dacă agresiunea militară continuă împotriva Ucrainei continuă. În plus, el a anunțat o inițiativă, ca parte a unei coordonări strânse între UE și Ucraina, a unei conferințe a donatorilor pentru a sprijini în continuare economia ucraineană.

„Ideea de sfere de influență nu aparține secolului XXI”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Diplomația nu și-a spus încă ultimul cuvânt, dar acum trebuie să urmeze faptele, a spus ea, referindu-se la ultimele semnale venite de la Kremlin. NATO nu a observat încă o reducere a trupelor ruse în jurul Ucrainei, a subliniat ea.

Președintele Comisiei a avertizat, de asemenea, Rusia să nu armeze „problema energetică”. Pe măsură ce UE întărește alte surse de energie, „acum suntem pe partea sigură pentru această iarnă”, a subliniat ea, adăugând că principala lecție învățată pentru UE este că trebuie să își diversifice sursele de energie pentru a nu fi dependentă de rusă. gaz. Viitorul european constă în energia regenerabilă, a concluzionat ea.

“Ceea ce s-ar putea întâmpla în Ucraina va marca viitorul omenirii”, a avertizat Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell. „Dacă prevalează legea celui mai puternic, ar fi un pas înapoi”, a adăugat el. Dl Borrell a subliniat, de asemenea, modul în care UE și statele sale membre se confruntă cu posibilitatea unei agresiuni militare ruse în deplină unitate și a considerat că „aceasta este una dintre consecințele pozitive ale acestei crize”. El a precizat că UE este pregătită să negocieze pentru o soluție diplomatică, dar și pregătită să acționeze, cu sancțiuni, dacă va fi nevoie.

Mulți deputați europeni au subliniat faptul că tensiunile actuale sunt un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană, care trebuie să își dezvolte în continuare forța de putere pentru a face față presiunii externe și a asigura un răspuns puternic la amenințările externe, menținând în același timp pacea și democrația ca valori fundamentale și scop esențial. . Ca atare, ei au remarcat modul în care provocările actuale rusești creează o oportunitate de a consolida unitatea europeană.

În timp ce și-au exprimat sprijinul și admirația continuă pentru poporul ucrainean, confruntat cu amenințarea agresiunii ruse de ani de zile, mulți deputați au reiterat atât necesitatea unei diplomații continue față de Moscova, cât și nevoia de a pregăti sancțiuni dure împotriva Rusiei. Multe trebuie să fie pe masa sancțiunilor, inclusiv gazoductul Nord Stream 2 de la Rusia la Germania, au spus unii.

Deputații au mai subliniat că motivul agresivității Rusiei nu este extinderea NATO, ci mai degrabă puterea valorilor și atractivitatea societăților democratice, care îl sperie pe președintele rus Vladimir Putin și pe Kremlin. Pe de altă parte, unii deputați europeni au criticat, de asemenea, UE pentru că este prea ambiguă în răspunsul său față de Rusia, în timp ce alții au subliniat că Europa trebuie să-și urmeze cuvintele cu acțiuni pentru a respinge agresiunea rusă.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.