fbpx

Gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva migranților, la granița Poloniei cu Belarus

Ciocniri violente între migranți și forțele de ordine la granița Poloniei cu Belarus. Unii dintre migranți au aruncat cu pietre în forțele de ordine, iar militarii au ripostat cu gaze lacrimogene, potrivit BBC.

De săptămâni întregi, mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, s-au adunat la granița cu Belarus în încercarea de a ajunge în Uniunea Europeană. Belarus a fost acuzat că a împins migranții la graniță în încercarea de a destabiliza UE, acuzație pe care o neagă, conform BBC.

Relațiile UE-Belarus au fost puternic tensionate de când liderul, Alexandru Lukașenko, și-a asumat victoria la alegerile prezidențiale de anul trecut și a încercat să reducă la tăcere disidența, reprimând protestele în masă și arestând oponenții politici.

Până acum au existat peste 5.000 de tentative ale migranților de a trece granița în Polonia din Belarus, comparativ cu doar 88 anul trecut, mai notează BBC.

Ministerul polonez al apărării a declarat că forțele sale au răspuns la atacul migranților la un gard de frontieră la Kuznica.

„Migranții au atacat soldații și ofițerii noștri cu pietre și încearcă să distrugă gardul și să ajungă în Polonia. Serviciile noastre au folosit gaze lacrimogene pentru a înăbuși agresiunea migranților”, a scris ministerul pe Twitter.

Poliția poloneză a declarat că forțele belaruse au indiferente la violențe și a acuzat forțele de ordine din Belarus că le-ar fi furnizat migranților grenade asomatoare.

Un reporter BBC de la fața locului a descris că îl ustură ochii din cauza folosirii gazelor lacrimogene, adăugând că migranții nu au reușit să treacă granița.

Escaladarea conflictului de la graniță a venit exact în momentul în care erau semne de detensionare.

Lukașenko a vorbit luni la telefon cu cancelarul Angela Merkel, prima convorbire de la izbucnirea crizei de la graniță, dar și după alegerea lui Lukașenko. El a spus la o ședință de guvern că „nu putem lăsa această așa-numită problemă să ducă la o confruntare aprinsă”, a informat agenția de știri de stat Belta. Liderul belarus a declarat marți că va avea și un al doilea dialog telefonic cu cancelarul german Merkel, pe fondul eforturilor de a pune capăt crizei migranților la granița belarusă cu Uniunea Europeană, a informat tot Belta.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.