fbpx

Hotărâre CNSU: Toți cetățenii UE care vin din ţări din sudul Africii vor fi carantinaţi timp de 14 zile

Noua variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud, denumită varianta Omicron, este considerată „îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, fiind deja prezentă în Europa.

După Belgia, Germania a anunțat sâmbătă că varianta Omicron a fost detectată la o persoană întoarsă recent din Africa de Sud, iar Cehia verifică un caz suspect de infectare  la o persoană care a petrecut o perioadă de timp în Namibia.

De asemenea, 61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19, iar autoritățile olandeze au anunțat că fac analize suplimentare pentru a stabili dacă vreunul dintre aceste cazuri are legătură cu noua variantă a coronavirusului Omicron.

În acest context, sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia călătorii care ajung în România din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2, vor fi carantinaţi timp de 14 zile.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a susținut declarații de presă, sâmbătă, la Palatul Victoria, alături de secretarul de stat Raed Arafat.

Astfel, pentru toţi cetăţenii români, cetăţenii UE, ai spaţiului economic european sau din Confederaţia Elveţiană care sosesc în România din Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe, se instituie carantina pentru o perioadă de 14 zile, fie la domiciliu sau la locaţia declarată, dacă există posibilitatea delimitării faţă de ceilalţi membri ai familiei sau cei cu care locuiesc, fie în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

Pentru aceste persoane se instituie și obligativitatea testării RT-PCR pentru SARS-CoV-2 la sosirea în România, precum şi în a opta zi de la sosire, iar în cazul unui rezultat negativ acestea pot ieşi din carantină începând cu ziua a zecea.

De asemenea, cetățenilor non-UE sau apatrizilor care sosesc din cele 7 țări susmenționate li se interzice accesul pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat.

 

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.