Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, joi, plângerea făcută de Liviu Dragnea, prin care fostul președinte PSD susținea că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în Dosarul Referendumului.
Dragnea a apelat la CEDO după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României i-a respins în 2017 contestaţia la o hotărâre pronunţată în anul 2016 care îl condamna la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală.
Liviu Dragnea a susţinut în faţa ÎCCJ că doi dintre cei cinci judecători care pronunţaseră această sentinţă nu au semnat decizia şi s-au pensionat înainte de „clarificarea” motivaţiei acesteia.
Decizia a fost însă semnată în locul celor doi judecători de preşedintele Înaltei Curţi, „în conformitate cu codul de procedură penală”, notează Curtea Europeană, respingând cererea, motivat de faptul că este incompatibilă cu articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil) pe care îl invocase.
“Prin urmare, în hotărârea sa din 24 aprilie 2017, Înalta Curte nu a stabilit ‘acuzația penală’ împotriva reclamantului, ci a hotărât pur și simplu că motivul invocat de domnul Dragnea în susținerea obiecției sale nu a împiedicat executarea hotărârea definitivă din 22 aprilie 2016 de condamnare a acestuia, în sensul Codului de procedură penală. Prin urmare, plângerea reclamantului era incompatibilă ratione materiae cu articolul 6 din Convenție și a fost respinsă”, se arată în decizia CEDO.
Comunicatul CEDO privind cauza Dragnea v. România poate fi citit în întregime AICI .
Liviu Dragnea a reacționat pe Facebook, spunând că “Decizia venită astăzi de la CEDO, din păcate, îmi confirmă și ne confirmă că instituțiile din justiție sunt un instrument politic cumplit care calcă în picioare ORICE. Libertatea, demnitatea, dreptatea. Nu aveam nicio așteptare, recunosc, pentru că am renunțat de mult la naivitatea de a mai crede în instituțiile europene politizate până la ultima fibră și până la ultimul funcționar”.