„Nu ne vom opri” până când Johan Floderus va fi eliberat, a declarat marți Josep Borell, confirmând identitatea cetățeanului suedez deținut prizonier în Iran.
Un cetățean suedez ținut prizonier în Iran din aprilie 2022 este angajat al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), a confirmat marți diplomatul șef al blocului.
Johan Floderus a fost reținut de autoritățile iraniene și a fost închis de mai bine de 500 de zile într-o închisoare din Teheran. Detaliile cazului au fost dezvăluite pentru prima dată de ziarul New York Times, după ce Comisia Europeană a refuzat să identifice persoana, indicând pur și simplu că cazul era vorba despre un cetățean suedez care era folosit ca „pion politic” de către guvernul iranian.
Însă, marți, Josep Borrell, care supraveghează SEAE, a vorbit și a confirmat informațiile dezvăluite de New York Times, spunând că Floderus a fost „reținut ilegal”. „Vreau să subliniez că, eu personal, toată echipa mea, la toate nivelurile, instituțiile europene în strânsă coordonare cu autoritățile suedeze, care au prima responsabilitate a protecției consulare, și cu familia sa, au împins autoritățile iraniene să elibereze el”, a spus Borell jurnalistului în timp ce participa la o reuniune ministerială la Cádiz, Spania.
„De fiecare dată când am avut o întâlnire diplomatică, la toate nivelurile, am pus problema pe masă. Necruțăm, am lucrat pentru libertatea domnului Floderus. Și vom continua să facem asta în contact strâns cu familia, respectându-le. voi și cu siguranță cu guvernul suedez. Acest lucru este foarte mult în agenda noastră, în inima noastră și nu ne vom opri până când Floderus (este) eliberat”, a adăugat el.
Potrivit New York Times, Floderus a vizitat anterior Iranul în calitatea sa de oficial al UE, dar se afla într-o călătorie turistică privată cu prietenii în ziua în care a fost reținut. Floderus a fost apoi acuzat de „spionaj”, o acuzație pe care oamenii familiarizați cu suedezul au negat-o cu fermitate.
Într-o declarație pentru ziar, familia a spus: „Noi, familia lui Johan, suntem profund îngrijorați și disperați. Johan a fost brusc și fără motiv privat de libertate într-o călătorie de vacanță și se află într-o închisoare iraniană de mai bine de 500 de zile.”
Raportul New York Times urmărește o serie de episoade în care Iranul a întemnițat cetățeni dubli pentru acuzații penale larg contestate și a acceptat să-i elibereze numai după ce a obținut anumite concesii de la guvernele occidentale.
La sfârșitul lunii mai, Olivier Vandecasteele, un lucrător umanitar belgian care fusese condamnat la 40 de ani într-o închisoare din Teheran, a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Belgia și Iran. Organizația Națiunilor Unite a descris detenția și tratamentul lui Vandecasteele drept o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”.