fbpx

Infrastructura gâfâie încercând să țină pasul cu boom-ul energiei verzi

Problemele de limitare a producției, când energia “curată” trebuie oprită pentru a evita supraîncărcarea rețelelor, sunt în creștere la nivel global, în special în regiunile cele mai ambițioase în ceea ce privește creșterea ponderii energiei regenerabile, cum ar fi insula Jeju din Coreea de Sud și California.

Infrastructura existentă a rețelleor de transport este în mare parte inadecvată pentru aprovizionarea în creștere, dar și fluctuantă, cu energie din surse regenerabile, făcând-o vulnerabilă la pene de curent și chiar colaps.

Sunt necesare urgent atât o coordonare trans-sectorială semnificativă, cât și investiții și supraveghere a politicilor pentru a extinde și moderniza rețeaua și pentru a preveni risipirea beneficiilor aduse mediului de energia regenerabilă.

Pe măsură ce adăugarea de capacități de producție de energie regenerabilă atinge noi maxime, toate îmbunătățirile și extinderile infrastructurii necesare pentru a sprijini sectorul în plină expansiune gâfâie în tentativa lor de ține pasul cu evoluția sectorului “verde”. Panourile solare și turbinele eoliene sunt doar o mică parte dintr-o imagine mare și complexă. O mulțime de lucruri trebuie să se asocieze pentru ca această energie să fie racordată la rețea și transportată la casa ta, iar menținerea la viteză a tuturor acestor componente este un act de jonglerie care, în multe cazuri, nu funcționează atât de bine. Rezultatul este o mulțime de proiecte blocate care se chinuie să fie racordate, dar și limitări (ale producției) odată ce ele au fost conectate la rețea.

Limitările se referă la situația în care generarea de energie curată trebuie oprită exact atunci când este cea mai productivă, pentru a evita supraîncărcarea rețelelor. Această problemă specială a devenit din ce în ce mai comună în ultimele luni în aproape toate colțurile globului, deoarece creșterile pe scară largă ale adăugărilor de capacitate de energie regenerabilă s-au confruntat cu rețelele electrice îmbătrânite și nepregătite. Aceasta înseamnă că zonele care au fost cele mai ambițioase în ceea ce privește creșterea energiei regenerabile sunt zonele care suferă cele mai multe probleme de limitare a producției de energie regenerabilă.

Insula Jeju din Coreea de Sud, un model al energiei verzi la nivel mondial, a trecut de la doar 3 cazuri de limitare a producției în 2015 la 103 cazuri în 2022 – un nivel record. „Extinderea surselor regenerabile este necesară pentru a îndeplini obiectivele insulei Jeju, dar a adus perturbări acute sistemului său energetic existent”, a raportat recent Inside Climate News. Insula Jeju nu este singura care se confruntă cu această tendință. Australia, Japonia și China și anumite părți ale Statelor Unite întâmpină obstacole similare. California a înregistrat un nou record pentru limitările impuse producătorilor de energie solară și eoliană la începutul acestui an, iar Administrația Statelor Unite pentru Informații Energetice a avertizat Texas-ul să se aștepte ca rata actuală a limitărilor producției din surse regenerabile să se dubleze până în 2035.

Sursa problemei este că marea majoritate a infrastructurii rețelelor existente a fost proiectată și construită cu mult înainte ca producția contemporană de energie regenerabilă să fie concepută. Ca urmare, rețeaua este nepregătită pentru aprovizionarea cu energie sporită și pentru fluctuațiile producției de energie regenerabilă, făcând-o extrem de vulnerabilă la întreruperi și colaps sub presiunea din ce în ce mai intensă a adăugărilor de energie regenerabilă. O reconstrucție fără precedent a actualelor rețele va fi necesară pentru a echilibra securitatea energetică cu nevoile de adăugare de energie regenerabilă.

Numai în SUA, Princeton estimează că sistemul de transport al energiei electrice va trebui să-și extindă capacitatea de transport cu 60% până în 2030. „Actuala rețea electrică a fost construită pe parcursul a mai mult de un secol”, spune New York Times. „Construirea a ceea ce echivalează cu o nouă rețea electrică la o scară similară într-o mică fracțiune de timp este o provocare descurajantă.” Potrivit studiului de la Princeton, dublarea capacității de transport a rețelei electrice actuale până în 2030 va necesita, de asemenea, ca sectorul de transport să-și dubleze rata actuală de construcție. Amploarea și viteza provocării este descurajantă, dar un eșec ar fi catastrofal. Princetown estimează că „80 la sută din potențialele beneficii de mediu ale electrificării vor fi risipite”.

Pentru ca tranziția la energia verde să aibă succes, coordonarea inter-sectorială și buna guvernare sunt esențiale. Investițiile nu pot fi concentrate pur și simplu în zonele care sunt cele mai profitabile sau cele mai atractive. Construirea celui mai mare parc solar din lume este lipsită de sens dacă nu poate fi racordat la rețea sau dacă nu poate funcționa niciodată la capacitate maximă fără a provoca colaps catastrofal al infrastructurii. Adoptarea de politici adecvate, o supraveghere a sincronizării, precum și promovarea de stimulentele adecvate și procesele birocratice simplificate, vor fi esențiale. Sunt deja alocați o mulțime de bani pentru construirea rețelei, dar în mod clar nu sunt suficienți pentru a satisface nevoia enormă și în creștere din întreaga lume. Rata în creștere a limitărilor de producție vorbește de la sine.

Articol de Haley Zaremba (Oilprice.com)

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.