Pe măsură ce Europa se confruntă cu un al doilea val de căldură în această vară, ne uităm la cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată pe continent.
Părți mari din sudul Europei au fost lovite de o perioadă intensă și prelungită de căldură extremă. Temperaturile sunt de așteptat să atingă 40C în Spania astăzi și peste 40 în Sicilia. Odată cu aceste temperaturi ridicate, apar o serie de probleme, de la incendii de vegetație, secetă și deșertificare până la decese legate de căldură. Oamenii de știință și experții în climă avertizează că evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, cresc rapid ca urmare a schimbărilor climatice.
Pe măsură ce căldura continuă să măture în Europa în această vară, recordurile de temperatură ar putea fi doborâte. Cea mai caldă temperatură înregistrată în prezent în Europa a fost de 48,8 C în orașul Syracuse de pe insula italiană Sicilia în 2021. Condițiile au forțat întreaga țară să declare stare de urgență. Un „dom de căldură” de înaltă presiune care se întinde pe Marea Mediterană a creat un efect de domino al evenimentelor meteorologice extreme.
Înainte de asta, Grecia a fost deținătoarea recordului nedorit timp de 44 de ani. O temperatură de 48C a fost înregistrată la Atena în 1977.
Alte părți din sudul Europei au atins, de asemenea, temperaturi peste pragul de 40C. Portugalia s-a confruntat cu 47,3C în 2003 în micul oraș de sud-est Amareleja. Și Spania a înregistrat temperaturi de 47,6 C în 2021. Anul trecut a fost cel mai călduros din Spania de la începutul evidenței în 1961 și, de asemenea, al șaselea cel mai uscat din țară, în ciuda prezenței fenomenului meteorologic La Niña, care a redus ușor temperaturile medii globale.
Cea mai rece țară din Europa, Islanda, are recordul de temperatură înaltă de 30,5C documentată în 1939.
Irlanda are al doilea cel mai rece record de temperatură ridicată de 33,3 C. Acesta a fost înregistrat în 1887 și este singurul record de temperatură ridicată din secolul al XIX-lea în Europa.
Și pe măsură ce intrăm într-un ciclu meteorologic El Niño combinat cu încălzirea globală continuă, se pare că mai multe recorduri de căldură vor fi doborâte. Continentul s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală din anii 1980, potrivit unui raport publicat la începutul acestui an de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU și de rețeaua europeană Copernicus. 18 țări europene au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din 2010, potrivit datelor OMM.
Agenția analizează și înregistrările mai vechi. Cel mai mare record de temperatură din lume actual este de 56,7 C în Death Valley, SUA, la 10 iulie 1913.
Dar ani de zile s-a crezut că 58C ar fi fost înregistrat în Libia în 1922, până când o echipă OMM a efectuat o investigație între 2010 și 2012.