fbpx

Ungaria blochează 500 de milioane de euro în ajutor militar UE pentru Ucraina

Ungaria blochează eliberarea de fonduri în valoare totală de 500 de milioane de euro alocate pentru ajutorul militar Ucrainei.

Trei diplomați din diferite țări ale UE au confirmat că Budapesta se opune până acum la plata banilor din mecanismul Facilității europene pentru pace (EPF).

Una dintre surse a descris-o drept o „încălcare a unui gentlemen’s agreement” și „o încercare de a submina unitatea UE”.

Discuțiile în cadrul grupului de lucru sunt încă în desfășurare, iar problema este de așteptat să fie abordată de miniștrii de externe la următoarea lor întâlnire de luni.

Întrucât aceasta se referă la afaceri externe, este necesară unanimitatea tuturor celor 27 de state membre pentru ca fondurile să fie eliberate.

Până acum, UE a plătit 3,1 miliarde EUR pentru echipamente militare Ucrainei prin șase tranșe din EPF – mai mult de jumătate din 5,5 miliarde EUR alocate fondului pentru perioada 2021-2027.

Înființat în 2021, EPF este un instrument prin care blocul oferă forțelor armate ale partenerilor săi echipamente și infrastructură în încercarea de a preveni conflictele, de a construi pacea și de a consolida securitatea internațională.

Miniștrii de externe au convenit luna trecută să completeze potul cu 2 miliarde de euro în plus pentru 2023, având în vedere ritmul în care s-a epuizat de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă la sfârșitul lunii februarie 2022.

Budapesta și-a îndeplinit până acum condițiile conform termenilor EPF. Instrumentul în afara bugetului este finanțat prin contribuții ale statelor membre pe baza unei chei de distribuție a Venitului Național Brut.

Cu toate acestea, conducerea țării din Europa Centrală a refuzat să furnizeze vreun echipament militar Ucrainei.

În plus, guvernul de la Budapesta nu permite altor membri UE sau NATO să treacă pe teritoriul Ungariei pentru a livra echipamentele învecinate Ucrainei – în ciuda faptului că aparțin ambelor organizații.

De asemenea, a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei, pe care toate cele 27 de țări trebuie, de asemenea, să le aprobe în unanimitate, și și-a exercitat cu succes puterea de veto pentru a asigura reduceri semnificative.

Embargoul UE asupra petrolului rusesc, de exemplu, se referă la petrolul pe mare și nu se aplică livrărilor prin conducte de care depinde Budapesta.

De asemenea, Ungaria a blocat temporar aprobarea unui pachet crucial de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina luna trecută, eliminându-și dreptul de veto doar după ce alte țări au convenit să reducă suma fondurilor UE înghețate în temeiul noului mecanism al statului de drept.

Guvernul premierului populist de extremă-dreapta Viktor Orban a încheiat un nou acord cu gigantul gazului rus Gazprom, în ciuda dorinței UE de a reduce dependența de combustibilii fosili rusești și de a lisi Kremlinului de veniturile cheie pentru război.

Nu este clar care este obiecția Ungariei la eliberarea celei de-a șaptea tranșe a EPF în acest moment.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.