Rusia a renunțat la acordul care permite trecerea în siguranță a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Întrebarea care se pune acum este dacă această mișcare ar putea să agraveze criza alimentară din anumite părți ale Africii, continentul fiind un important importator de grâu?
Rusia s-a retras săptămâna aceasta dintr-un acord negociat de Națiunile Unite și Turcia pentru a permite în siguranță exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Kremlinul a spus că se retrage după ce părți ale acordului, convenite în iulie anul trecut și prelungite de mai multe ori, nu au fost niciodată respectate.
Timp de câteva luni anul trecut, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, navele de război ale Moscovei au blocat exporturile de cereale din portul Odesa și din alte porturi, ducând la creșterea vertiginoasă a prețului grâului și al altor mărfuri alimentare.
Lipsa cerealelor din Ucraina – cunoscută drept coșul de pâine a lumii – a exacerbat o criză de securitate alimentară, în special în Orientul Mijlociu și Africa, unde foamea este răspândită și importurile de cereale sunt ridicate.
Acum există îngrijorări cu privire la repetarea acelei crize alimentare.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că, prin retragerea din acord, Rusia este vinovată de „de folosirea alimentelor ca armă” ceea ce ar afecta milioane de oameni vulnerabili din întreaga lume.
Unde este cea mai mare îngrjiroare pentru securitatea alimentară?
Suspendarea acordului cu cereale înseamnă că principala arteră pentru exporturile globale de alimente a fost întreruptă, a declarat Programul Alimentar Mondial (WFP) pentru radioul german Deutschlandfunk.
În ultimele două zile, un indice al contractelor de grâu listate la Chicago a crescut cu peste 12% ca reacție la retragerea Rusiei.
Potrivit WFP, peste 70 de țări aveau deja o populație semnificativă afectată de foame, mulți în Africa. „Acest lucru va face abilitatea noastră de a hrăni oamenii flămânzi mult mai dificilă”, a afirmat separat Michael Dunford, directorul Programului Alimentar Mondial (WFP) pentru Africa de Est.
Dunford a mai spus că există deja 80 de milioane de oameni în regiune care suferă de insecuritate alimentară acută. O întreagă gamă de factori, inclusiv conflictul, schimbările climatice, șocuri economice și, bineînțeles, „revenirea după COVID” au determinat acest lucru. Această suspendare a acordului ar exacerba o situație deja îngrozitoare, a adăugat el.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că ieșirea Rusiei „înrăutățește perspectivele securității alimentare și riscă să se adauge la inflația alimentară globală, în special pentru țările cu venituri mici”.
Africa de Est, în special, care se luptă deja cu foamea severă, este de așteptat să fie cel mai grav afectată. De exemplu, în capitala Somaliei, Mogadiscio, prețurile grâului, care s-au dublat când Rusia a invadat Ucraina, au scăzut cu un sfert după semnarea acordului.
Țara, împreună cu Etiopia și Kenya, se confruntă cu cea mai mare secetă din Cornul Africii din ultimele decenii.
În altă regiune, conflictul din Sudan a dus la strămutarea a peste trei milioane de oameni – iar potențiala lipsă de cereale ar putea spori dificultatățile de hrănire a acestor oameni.
Aproximativ 350 de milioane de persoane la nivel global sunt în prezent afectate de foamete acută, potrivit site-ului Ministerului german de Externe.
Ministerul a citat date care arată că pentru fiecare creștere de 1% a prețurilor la alimente, un milion de oameni în plus sunt împinși în sărăcie absolută – observând că la un moment dat, anul trecut, prețurile cerealelor au crescut cu 23%.
Rusia s-a plâns anterior că acordul nu a ajutat cerealele să ajungă în țările sărace, menționând că majoritatea exporturilor Ucrainei au mers către China și țări din afara Africii.
Care este starea aprovizionării globale cu alimente?
Agenția de presă Reuters a raportat că stocurile globale de porumb au început sezonul 2021/22 la un nivel minim din ultimii șase ani și astfel, invazia Rusiei în Ucraina a dus la o creștere semnificativă a prețurilor.
Cu toate acestea, o creștere bruscă a exporturilor din Brazilia a contribuit de atunci la creșterea aprovizionării, împreună cu redeschiderea coridorului Ucrainei la Marea Neagră în iulie anul trecut.
Conform pactului care a creat un canal de transport maritim sigur, Ucraina a putut exporta 32,9 milioane de tone de produse agricole, inclusiv 16,9 milioane de tone de porumb și 8,9 milioane de tone de grâu.
Înainte de conflict, Ucraina exporta aproximativ 25 până la 30 de milioane de tone de porumb pe an, mai ales prin Marea Neagră, și 16 până la 21 de milioane de tone de grâu.
Departamentul Agriculturii al SUA a estimat că stocurile globale de porumb până la sfârșitul sezonului 2023/2024 vor atinge un maxim din ultimii cinci ani. Totuși, stocurile globale de grâu sunt mai reduse și se estimează că vor fi la un minim de opt ani la sfârșitul sezonului 2023/24, arată datele USDA.
Cât de probabil este Rusia să se alăture acordului cu cereale?
Organizația Națiunilor Unite a spus că va încerca să-i readucă pe reprezentanții ruși la masa de negocieri.
„Secretarul general va continua să exploreze toate căile posibile pentru a se asigura că cerealele ucrainene sau cerealele rusești și îngrășămintele rusești sunt disponibile pe piața mondială… Există o serie de propuneri care sunt prezentate”, se arată într-un comunicat al ONU.
În opinia președintelui turc Tayyip Erdogan, Putin dorește ca acordul să continue și că îl vor discuta împreună când se vor întâlni personal în august.
Între timp, Moscova a semnalat că va reveni la acordul cu cereale doar dacă regulile sunt relaxate pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte, care sunt în prezent supuse sancțiunilor occidentale. A dat ONU un termen de trei luni pentru a-și îndeplini termenii.
În ciuda sancțiunilor occidentale, exporturile de cereale proprii ale Rusiei au beneficiat de blocarea exporturilor ucrainene de anul trecut. Cota Rusiei din exporturile globale de grâu a fost estimată a fi crescut la 22,3% în 2022, de la 16,6% cu un an mai devreme, potrivit statisticilor Consiliului Internațional pentru Cereale.
Cota de piață a Ucrainei a scăzut de la 9,7% la aproximativ 8,3%, așa că până în 2024 s-ar putea njumătăți în doar doi ani.