fbpx
EP Plenary session - The Rule of law crisis in Poland and the primacy of EU law

Polonia primește undă verde a UE pentru prima plată de 5 miliarde EUR a fondurilor pentru redesare

Noul plan polonez de redresare și reziliență (RRF) combină 34,5 miliarde EUR în împrumuturi cu dobândă redusă și 25,3 miliarde EUR în granturi, care sunt menite să fie plătite în mai multe tranșe în următorii ani. Aproape jumătate din proiectele pe care Polonia s-a angajat să le întreprindă vor fi dedicate tranziției ecologice.

Revizuirea ține cont de RePower EU, planul blocului de a reduce importurile de combustibili fosili și de a accelera tranziția ecologică, prezentat după invazia Rusiei în Ucraina. Planul inițial RRF al Poloniei a fost în valoare de peste 35 de miliarde de euro.

În ciuda revizuirii în sus, banii rămân strict legați de condițiile impuse anul trecut, cunoscute și sub denumirea de „super jale”. Condițiile sunt menite să repare prejudiciul cauzat de revizuirea judiciară introdusă în 2019 de partidul de extremă dreapta Lege și Justiție (PiS), care a împuternicit camera de disciplină a Curții Supreme să pedepsească magistrații în funcție de conținutul verdictelor lor, inclusiv prin fluturarea imunității lor pentru a permite urmărirea penală.

Cu toate acestea, noua evaluare pozitivă a Comisiei include opțiunea de a elibera 5,1 miliarde EUR în prefinanțare înainte de sfârșitul anului, atâta timp cât cele 27 de state membre își dau aprobarea. În special, această tranșă nu este legată de așa-numitele etape, așa că ar putea fi deblocată în câteva săptămâni. Dacă vor fi eliberate, cele 5,1 miliarde de euro ar reprezenta prima plată a fondurilor de recuperare pentru Polonia, care până acum nu a putut accesa fondul comun de 750 de miliarde de euro al blocului din cauza preocupărilor persistente cu privire la independența judiciară și separarea puterilor.

Dus-întors între Bruxelles și Varșovia s-a desfășurat ani de zile în vizorul publicului și a ajuns să ajungă la Curtea Europeană de Justiție (CEJ). Într-o hotărâre pronunțată în iunie, instanța a declarat că reforma controversată a Poloniei a subminat dreptul de a avea acces la o justiție independentă și imparțială, anulând-o efectiv. În cele din urmă, revine guvernului polonez să introducă modificările legale necesare pentru a modifica regimul disciplinar și a-l face compatibil cu legislația UE.

De fapt, două dintre cele trei „super milestones” pentru a debloca restul de bani abordează direct disputa. Polonia trebuie să reformeze regimul disciplinar pentru judecători , examineze cauzele judecătorilor afectați de camera de disciplină, să activeze utilizarea Arachne, un instrument IT care sprijină activitățile antifraudă.

Comisia va evalua progresul înregistrat de Varșovia doar atunci când guvernul va depune o cerere oficială de plată. (Cele 5 miliarde EUR în prefinanțare sunt excluse din această procedură.) Nicio plată „nu este posibilă până când Polonia nu a îndeplinit în mod satisfăcător aceste trei „super etape””, a spus executivul într-un comunicat de presă.

Momentul deciziei Comisiei nu a trecut neobservat, deoarece coincide cu potențiala revenire a lui Donald Tusk ca prim-ministru polonez și cu plecarea Legii și Justiției după opt ani la putere. La alegerile generale organizate luna trecută, Platforma Civică (KO) a lui Tusk, împreună cu alte două partide de opoziție, a câștigat peste 54% din voturi și și-a asigurat o majoritate de 248 de locuri în Sejm, camera inferioară a Parlamentului, cu 460 de locuri.

Tusk a făcut din deblocarea fondurilor de recuperare una dintre prioritățile sale principale. Însă numirea sa depinde de președintele Andrzej Duda, care încă nu îl însărcinează cu formarea unui guvern de coaliție.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.