fbpx

Euronews AI Summit – Inteligența artificială la apel

Avântul inteligenței artificiale și prezența ei din ce în ce mai mare în viața noastră de zi cu zi a declanșat una dintre cele mai importante conversații ale anului. În paralel, problema guvernanței sale a apărut ca una dintre cele mai stringente probleme ale timpului nostru, Bruxelles-ul fiind în fruntea cursei de reglementare a AI cu actul său emblematic.

Între timp, alți jucători importanți, inclusiv SUA și China, dezbat asupra propriilor controale. Cu toate acestea, discuțiile continuă despre cum să reglementăm cel mai bine dezvoltarea și utilizarea AI fără a compromite creșterea acesteia – sau propriul nostru viitor.

Acesta este motivul pentru care Euronews și Forum Europe organizează un summit pe 8 noiembrie, organizat de Cameron Kerry și Joshua Meltzer de la The Brookings Institution și Andrea Renda de la Centrul pentru Studii de Politică Europeană – fondatorii Forumului pentru Cooperare privind Inteligența Artificială – în căutarea răspunsurilor. la multe dintre întrebările legate de cooperarea globală în materie de reglementare și ce va însemna aceasta în practică.

Evenimentul de o zi de la Bruxelles va găzdui experți, lideri și factori de decizie pentru a discuta, dezbate și găsi soluții pentru a: consolida colaborarea internațională, inclusiv rolul standardelor, principiilor comune, responsabilitatea și supravegherea; construiți IA responsabilă, luând în considerare etica și drepturile omului; și să acorde prioritate cooperării în domeniul cercetării și dezvoltării în domeniile cele mai avantajoase.

Summit-ul internațional de inteligență artificială din 2023 va include interviuri principale cu prim-viceprim-ministrul Spaniei și ministrul economiei și digitalizării Nadia Calviño și ministrul irlandez pentru întreprinderi, comerț și ocupare a forței de muncă Simon Coveney, precum și mese rotunde în industrie, discuții și conversații cu experți și un discurs de închidere al vicepreședintelui Comisiei Europene, Věra Jourová.

Pe măsură ce dezvoltarea sa continuă să se dezvolte cu viteză și ca urmare a progreselor rapide ale inteligenței artificiale generative, guvernele se grăbesc să adopte politici naționale și să dezvolte cooperarea de reglementare globală.

În timp ce jurisdicțiile vor dezvolta în mod necesar abordări diferite cu viteze diferite, coeziunea reglementară internațională ar putea aduce rezultate mai pozitive, în special acolo unde există o cooperare strânsă între factorii de decizie, industrie, societatea civilă și alte părți interesate.

Mai multe inițiative care promovează cooperarea internațională sunt în desfășurare: OCDE este activă de ceva timp; G7, G20 și ONU au adoptat principii ample și au fost lansate noi inițiative, cum ar fi recentul „proces AI de la Hiroshima” al G7 pentru a reglementa IA generativă.

Cooperarea dintre partenerii care au aceleași opinii se intensifică, de asemenea, în diferite forumuri bilaterale și multilaterale, UE și SUA lucrând în special la coduri de conduită voluntare și alte mecanisme menite să evite divergențele și să promoveze IA responsabilă, centrată pe om.

Între timp, UE finalizează prima schemă de reglementare cuprinzătoare pentru IA. Măsura în care jucătorii majori care se uită și la reglementarea tehnologiei, dar care nu împărtășesc valori politice și sociale similare și văd IA ca un instrument al competiției geopolitice vor fi incluși în aceste discuții va modela sfera și potențialul guvernării globale a AI.

Pe măsură ce dezbaterile privind reglementarea AI ajung într-o etapă crucială, speranța este că împreună putem găsi răspunsurile la cel mai fierbinte subiect al anului care ne va afecta definitiv viața și viitorul.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.