fbpx

Comisia Europeană dezvăluie planuri pentru cardul de handicap la nivelul UE

Drepturile persoanelor cu dizabilități pot fi recunoscute pe întreg continentul în câțiva ani. Bruxelles-ul a stabilit planuri pentru un card european pentru persoane cu handicap care ar permite oamenilor să demonstreze că sunt cu dizabilități în fiecare țară din UE.

Un program pilot este în prezent în vigoare în opt state membre, inclusiv Belgia, unde cardul este testat, însă săptămâna aceasta, Comisia Europeană a prezentat o propunere de extindere a acestuia la toate țările UE.

„Astăzi, deblochăm libera circulație pentru cetățenii UE cu dizabilități, asigurând recunoașterea reciprocă a statutului lor de handicap în Europa”, a declarat Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate, reporterilor la Bruxelles.

„Acest lucru va facilita includerea și participarea deplină a persoanelor cu dizabilități în societățile noastre, asigurându-se că persoanele cu dizabilități pot accesa cu ușurință sprijinul destinat acestora în toate statele membre.”

Cardul va oferi persoanelor cu dizabilități acces egal la orice tratament special, inclusiv asistență, intrări gratuite și prioritare la muzee sau locuri de parcare preferențiale. Prin recunoașterea dizabilităților în întreaga UE, călătoriile și mobilitatea pot fi, de asemenea, încurajate pentru a reduce costurile suplimentare întâlnite la plecarea în străinătate.
Yannis Vardakastanis, președintele Forumului european al persoanelor cu dizabilități, a declarat că este un mare pas înainte. „Când trecem granițele, dizabilitatea noastră nu dispare, iar cardul de handicap și cardul de parcare sunt dovada stării de handicap”, a spus el.

„Așadar, atunci când mergi din Belgia în Germania, un cetățean al Belgiei nu va trebui să dovedească că este o persoană cu dizabilități. Cardul de dizabilitate o va face pentru acea persoană”.

Propunerea Comisiei vine la mai bine de 13 ani de la prima cerere pentru un astfel de card și va fi acum discutată de Parlamentul European și de Consiliu înainte ca aceasta să devină realitate în câțiva ani.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.