fbpx

Eurostat: Comerțul UE cu Rusia scade sub 2% din cotă

Cele mai recente date arată că, în timp ce 9,6% din importurile UE au venit din Rusia în februarie 2022, când a început invazia Ucrainei, cifra a scăzut la 1,7% în iunie a acestui an. Ponderea exporturilor UE către Rusia a scăzut de la 3,8 % la 1,4 % în aceeași perioadă.

Statisticile sugerează că sancțiunile comerciale ale UE au impactul dorit și restricționează sever circulația mărfurilor. Valoarea sancțiunilor UE de la începutul războiului s-a ridicat la 43,9 miliarde euro în mărfuri exportate și 91,2 miliarde euro în mărfuri importate, potrivit Comisiei Europene.

La începutul invaziei, deficitul comercial al UE cu Rusia a fost temporar crescut pe măsură ce prețurile energiei au atins vârful, valoarea importurilor UE către Rusia depășind exporturile cu 18,5 miliarde EUR în martie 2022. Această cifră era de numai 0,4 miliarde EUR în iunie 2023 , în ușoară creștere față de minimul de 0,1 EUR din martie a acestui an.

Scăderea pronunțată a importurilor a fost determinată de eforturile UE de a renunța la produsele energetice rusești, deficitul comercial pentru produse energetice scăzând de la 40,4 miliarde EUR în al doilea trimestru al anului 2022 la doar 5,7 miliarde EUR în al doilea trimestru al anului 2023. Cota de combustibili fosili precum cărbunele, gazele naturale și petrolul importați în UE din Rusia au scăzut substanțial.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat joi că UE și-a redus ponderea importurilor de gaze naturale din Rusia de la 24% în 2022 la doar 15% în prima jumătate a anului 2023. În ciuda acestui fapt, un raport Global Witness a dezvăluit miercuri că cantitatea de gaz natural lichefiat importată în UE din Rusia între ianuarie și iulie a acestui an a crescut cu 39,5% față de aceeași perioadă din 2021, sugerând că UE continuă să se bazeze pe Rusia pentru alternativa lichidă la gazul de conductă.

Între timp, UE a facilitat exportul de produse ucrainene – inclusiv cereale, esențiale pentru producția de alimente la nivel mondial – din țara distrusă de război prin așa-numitele căi de solidaritate, deoarece porturile sale la Marea Neagră sunt blocate de Rusia.

Inițiativa a fost impulsionată de un regim comercial special care a scutit o gamă largă de exporturi ucrainene de tarife și taxe. Între mai 2022 și sfârșitul lunii iulie a acestui an, liniile de solidaritate ale UE au permis transferul din Ucraina a 88 de milioane de tone de mărfuri în valoare de 35 de miliarde de euro, inclusiv aproape 49 de milioane de tone în produse agricole, cum ar fi cerealele.

Dar mișcarea UE a provocat un exces de aprovizionare cu cereale în așa-numitele țări din prima linie din UE care se învecinează cu Ucraina – Polonia, Ungaria, Slovacia, România – reducând prețurile și subminând profitabilitatea fermierilor locali. O interzicere temporară de vânzare a cerealelor ucrainene în aceste țări va expira pe 15 septembrie.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.