fbpx
bokeh photography of thermometer on plant

Val de căldură cu temperaturi record în Elveția

Serviciul meteorologic elvețian a trebuit să urce la o altitudine record de aproape 5.300 de metri pentru a înregistra „punctul de îngheț” de zero grade – sau izoterma – într-un moment în care o mare parte a țării este în alertă de caniculă.

„Radiosonda de la Payerne, o stație meteo din nord-vestul Elveției, în noaptea de 20 spre 21 august 2023 a măsurat izoterma 0°C la 5.298 m, ceea ce este un record de când au început măsurătorile în 1954”, a Luni dimineață. declarat serviciul meteorologic MétéoSuisse.

Recordul anterior a fost stabilit pe 25 iulie anul trecut – 5.184 de metri.

Temperatura scade odata cu altitudinea, iar in functie de anotimp și conditiile meteo, altitudinea peste care temperatura scade sub 0°C variază.

„Această suprafață, cunoscută sub numele de izotermă de grade zero, separă straturile de aer cu temperaturi peste 0°C la altitudini joase de cele sub îngheț la altitudini mai mari”, explică serviciul meteo pe site-ul său.

Datorită influenței sale majore asupra dezvoltării vegetației, limitelor zăpezii și ciclului apei, izoterma de grade zero joacă un rol cheie în prognoza meteo și în viața de zi cu zi din regiunea alpină.

Elveția, la fel ca mare parte din Europa, se confruntă în prezent cu un val de căldură, cu temperaturi care depășesc 30°C la 800 de metri altitudine, de vineri.

Valul de căldură este de așteptat să continue până joi, cu maxime de 37°C.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.