fbpx

Europenii par să fi depășit de cea mai gravă din criza energetică

Chestiunea aprovizionării cu energie, care a fost schimbată dramatic în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a coborât din primele cinci preocupări ale cetățenilor europeni, potrivit ediției de primăvară a Eurobarometrului.

Studiul, publicat luni dimineață, arată că energia scade de la locul trei la al șaselea pe lista „principalelor preocupări la nivel european”.

Constatările au fost compilate între mai și iunie în cele 27 de state membre ale blocului și apoi au fost comparate cu rezultatele ediției de iarnă, care a acoperit ianuarie și februarie.

Inflația și costul vieții rămân preocuparea principală pentru 27% dintre toți respondenții, urmate îndeaproape de situația internațională (25%), un termen general care se referă în principal la războiul din Ucraina.

Ambele subiecte au scăzut însă în ultimele șase luni.

Imigrația, în schimb, a sărit pe locul trei (24%), o creștere care poate fi atribuită unei serii de tragedii recente din Marea Mediterană și problemelor logistice persistente cu care se confruntă multe guverne în primirea solicitanților de azil.

Interesul reînnoit pentru migrație a fost reflectat de liderii UE, în timp ce aceștia injectează un nou impuls politic pentru a reînnoi regulile comune de azil ale blocului. Dar subiectul se dovedește din ce în ce mai exploziv și imprevizibil, așa cum se arată în prăbușirea bruscă a coaliției de guvernământ olandeze.

Schimbările climatice (22%) și situația economică (17%) completează primele cinci preocupări ale cetățenilor europeni.

Între timp, energia înregistrează cea mai puternică scădere la nivel general: de la 26% în Eurobarometrul precedent la 16% în ultima ediție. Grecia este singurul stat membru în care energia reprezintă principala preocupare, având o legătură de 25% cu imigrația.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.