fbpx

Propunerea radicală a Big Oil: reducereți consumul, nu producția!

Marile companii petroliere au îndemnat guvernele să se concentreze pe reducerea cererii de energie, mai degrabă decât pe limitarea ofertei, sugerând că această strategie este mai avantajoasă pentru atingerea obiectivului pe termen lung al unei lumi cu emisii zero de carbon.

În timp ce unii percep această poziție ca pe o încercare a Big Oil de a-și păstra activitatea de producție de petrol și gaze într-o perioadă marcată de profituri record, alții o văd ca un răspuns pragmatic la realitățile cererii și securității de energie.

Anul trecut, în mijlocul crizei energetice, guvernele europene au cerut propriilor cetățeni să consume mai puțină energie, în timp ce, pe de altă parte, au acuzat marile companii petroliere că au făcut miliarde în această perioadă.

Acum, rolurile s-au inversat, marii producători de petrol și gaze fiind cei care solicită o reducere a consumului de energie. În esență, aceștia au sugerat că oamenii ar trebui să folosească mai puțin din produsele lor, chiar dacă ei nu vor să reducă producția.

Mesajul aparent paradoxal a apărut la începutul acestei săptămâni de la o conferință de la Viena, unde liderii OPEC s-au întâlnit cu omologii lor privați de la BP, Shell și alte companii petroliere pentru a discuta despre viitorul energiei globale.

Așa cum este de așteptat în zilele noastre, mesajul transmis la finalul reuniunii a fost că toată lumea se angajează pentru construirea cu emisii zero, dar în viitor. Pentru prezent, toți participanții vor să se asigure că există suficientă energie pentru cei care nevoie, indiferent de sursă.

Ceea ce era, probabil, mai puțin așteptat a fost apelul Big Oil pentru ca guvernele să se concentreze pe reducerea cererii mai degrabă decât pe limitarea ofertei. Oficialii OPEC au insistat, așa cum era de așteptat și cum au mai făcut-o în trecut, asupra importanței securității energetice.

„Trebuie să facem tot ce putem pentru a reduce emisiile, nu pentru a reduce cantitatea de energie”, a declarat secretarul general al OPEC, Haitham al Ghais, citat de Euronews. „Există o concepție greșită care avansează ideea scăderii producției și a reducerii investițiilor în petrol și gaze, cu care nu suntem de acord”.

S-ar presupune că motivul pentru care OPEC nu este de acord cu acest mesaj este că ar duce la profituri mai mici pentru membrii săi. Dar, potrivit Big Oil, motivul trecerii de la un accent pe ofertă la unul pe cerere, este acela de a evita apariția unor profituri și mai mari pentru producătorii de petrol. Evident că oficialii companiilor și statelor producătoare de petrol nu s-au exprimat chiar așa.

Din perspectiva activiștilor, Big Oil încearcă să-și justifice accentul reînnoit pe petrol și gaze într-un moment în care companiile obțin profituri record. Din punct de vedere al securității energetice, este evident că reducerea ofertei unei mărfuri în timp ce cererea este lăsată neschimbată ar avea un singur rezultat: o creștere bruscă a prețului acelei mărfuri.

Bineînțeles, în prezent există fundamente pentru construirea unui caz în acest sens. În pofida cererii stabile și în creștere pentru petrol, prețurile se situează la un nivel redus. Dar asta se datorează unor factori diferiți de fundamentele petrolului, așa cum ar fi creșterea PIB-ului marilor consumatori, inflația și politica monetară a băncilor centrale. Există însă și percepția că există o ofertă abundentă de petrol care a contribuit la atenuarea presiunii asupra prețurilor.

În esență, ceea ce spun șefii Big Oil este că guvernele – și activiștii – greșesc, punând accentul eronat pe reducerea ofertei de petrol și gaze ignorând cealaltă parte, cea a cererea. Iar aceasta este o abordare care este sortită eșecului, așa cum am văzut anul trecut, când aceleași guverne care au criticat Big Oil pentru profiturile sale, au subvenționat consumul produselor Big Oil pentru a evita revoltele populare.

Între timp, la un alt eveniment recent, alți directori ai Big Oil au îndrăznit să spună un adevăr pe care puțini lideri din Occident l-ar recunoaște chiar în privat: că petrolul și gazele nu vor dispărea nicăieri în următoarele câteva decenii, în ciuda planurile de tranziție ecologică pe care toate guvernele și le fac.

„Credem că cea mai mare concluzie a acestei conferințe … este că petrolul și gazele sunt necesare în deceniile viitoare. Tranziția va dura mult mai mult, va costa mult mai multi și va avea nevoie de noi tehnologii care nici măcar nu există astăzi”, a declarat John Hess de la Hess Corp.

Desigur, aceasta ar fi o oportunitate pentru un activist ecologist de a argumenta că Big Oil încearcă “să salveze slănina atunci când lumea devine vegană”, dar chiar și acelui activist i-ar fi greu să explice de ce, dacă lumea se îndepărtează de hidrocarburi, China construiește centrale pe cărbune, iar India rafinării.

Adevărul este că lumea nu se îndepărtează de hidrocarburi. Cererea de petrol a atins 102 milioane de barili pe zi. Cererea de gaz este în creștere, de asemenea, în special ca urmare a faptului că a fost acceptat ca combustibil de tranziție în Europa. Consumul de petrol din SUA este, de asemenea, în ascensiune, după o scădere în 2020, ca urmare a lockdown-urilor Covid.

Iar acest lucru poate sugera că apelul la reducerea cererii, în locul celei a ofertei, are un sens. Dar această abordare va fi dificilă și, de asemenea, nepopulară în rândul alegătorilor. Germania este un exemplu care merită studiat și de către alte țări. Arată că a împinge tranziția pe gâtul oamenilor nu produce, de obicei, rezultatele așteptate.

Articol publicat de Oilprice.com

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.