fbpx

Pariul de 12 miliarde dolar al Microsoft pe OpenAI are multe riscuri și multe promisiuni

Când Microsoft a investit pentru prima dată 1 miliard de dolari în OpenAI în 2019, afacerea nu a primit mai multă atenție decât o știre banală pe fluxurile economice. Piața startup-urilor era foarte căutată, iar inteligența artificială a fost unul dintre multele domenii care a atras atenția investitorilor, alături de vehicule electrice, logistică avansată și aerospațială.

Trei ani mai târziu, piața arată foarte diferit.

Finanțarea startup-urilor a scăzut în urma prăbușirii burselor pentru companiile de tehnologie cu creștere mare și pierderi de bani. Excepția o reprezintă inteligența artificială, în special AI generativă, care se referă la tehnologii axate pe producerea de răspunsuri automate de text, vizuale și audio.

Nicio companie privată nu este mai interesantă în acest moment decât OpenAI. În noiembrie, startup-ul din San Francisco a introdus ChatGPT, un chatbot care a devenit viral datorită capacității sale de a da răspunsuri umane la întrebările utilizatorilor despre aproape orice subiect.

Investiția Microsoft, cândva aflată sub radar, este acum un subiect major de discuție, atât în ​​cercurile de investitori, cât și în rândul acționarilor publici, care încearcă să-și dea seama ce înseamnă pentru valoarea potențială a acțiunilor lor. Investiția cumulată a Microsoft în OpenAI a crescut la 13 miliarde de dolari, iar evaluarea startup-ului a ajuns la aproximativ 29 de miliarde de dolari.

Asta pentru că Microsoft nu își deschide doar baierele pubgi pentru OpenAI. Este, de asemenea, un generator de forță, ca furnizor exclusiv de putere de calcul pentru cercetarea, produsele și interfețele de programare OpenAI pentru dezvoltatori. Startup-urile și companiile multinaționale, inclusiv Microsoft, se grăbesc să-și integreze produsele cu OpenAI, ceea ce înseamnă volume masive de lucru care rulează pe serverele cloud ale Microsoft.

Microsoft integrează tehnologia în motorul său de căutare Bing, software-ul de vânzări și marketing, instrumentele de codare GitHub, pachetul de productivitate Microsoft 365 și Azure cloud. Michael Turrin, analist la Wells Fargo, spune că totul ar putea aduce peste 30 de miliarde de dolari în venituri anuale noi pentru Microsoft, aproximativ jumătate provenind de la Azure.

Ce înseamnă asta pentru investiția Microsoft și într-un spectru mai larg?

„Este atât de bine că am investitori care mă întreabă cum de-au dat lovitura, sau de ce OpenAI ar face asta”, a spus Turrin într-un interviu.

Cu toate acestea, implicațiile financiare nu sunt deloc simple.

Drept de lauda

OpenAI a fost fondat în 2015 ca organizație nonprofit. Structura s-a schimbat în 2019, când doi directori de top au publicat o postare pe blog care anunță formarea unei entități „cu profit plafonat” numită OpenAI LP. Configurația actuală restricționează primii investitori ai startup-ului să facă mai mult de 100 de ori banii lor, cu randamente mai mici pentru investitorii de mai târziu, cum ar fi Microsoft.

După ce investiția Microsoft este rambursată, aceasta va primi un procent din profiturile OpenAI LP până la plafonul convenit, restul revenind organismului nonprofit, a declarat un purtător de cuvânt al OpenAI. Un purtător de cuvânt al Microsoft a refuzat să comenteze.

Greg Brockman, un co-fondator OpenAI și unul dintre autorii postării pe blog, a scris într-un comentariu Reddit din 2019 că, pentru investitori, sistemul „se simte proporțional cu ceea ce ar putea face investind într-un startup cu destul succes (dar mai puțin decât investiția în cele mai de succes startup-uri din toate timpurile!).”

Este un model necunoscut în Silicon Valley, unde maximizarea rentabilității a fost mult timp prioritatea investitorilor de risc. Nici nu are prea mult sens pentru Elon Musk, care a fost unul dintre fondatorii și primii susținători ai OpenAI. De mai multe ori în acest an, Musk și-a exprimat pe Twitter îngrijorările cu privire la structura neconvențională a OpenAI și implicațiile acesteia pentru AI, în special având în vedere nivelul de proprietate al Microsoft.

„OpenAI a fost creată ca o sursă deschisă (de aceea am numit-o „Open” AI), companie non-profit pentru a servi drept contrapondere pentru Google, dar acum a devenit o companie cu sursă închisă, cu profit maxim, controlată efectiv de Microsoft. ”, a scris Musk pe Twitter în februarie. „Nu este deloc ceea ce am vrut.”

Brockman a spus pe Reddit că, dacă OpenAI reușește, ea ar putea „crea ordine de mărime cu mai multă valoare decât are orice companie până în prezent”. În calitate de investitor major în OpenAI, Microsoft ar beneficia.

Pe lângă investiția sa, dependența de OpenAI are potențialul de a ajuta Microsoft să-și inverseze dramatic averea în AI, unde s-a împiedicat public și nu a construit o afacere semnificativă pe cont propriu. Microsoft a scos asistentul Clippy din Word, Cortana din bara de activități Windows și chatbot-ul său Tay de pe Twitter.

Spre deosebire de domenii precum publicitatea sau securitatea, Microsoft nu a dezvăluit amploarea afacerii sale de AI, deși CEO-ul Satya Nadella a declarat în octombrie că veniturile din serviciul său Azure Machine Learning s-au dublat timp de patru trimestre consecutive.

Chiar dacă nu iese nimic altceva, implicarea în OpenAI i-a dat lui Nadella dreptul de a se mândri. Iată ce a spus el la adunarea anuală a acționarilor Microsoft din decembrie, la o lună după lansarea ChatGPT:

„Când mă gândesc la Azure, unul dintre lucrurile pe care le-am făcut, de fapt, chiar și în contextul ChatGPT, care astăzi este una dintre cele mai populare aplicații AI de acolo, știți ce îmi vine în minte? Totul este rulat pe supercomputerul Azure.”

În februarie, Microsoft a organizat un eveniment de presă la sediul său din Redmond, Washington, pentru a anunța noi actualizări bazate pe inteligență artificială pentru motorul său de căutare Bing și browserul Edge. Altman, CEO-ul Open AI, a fost unul dintre vorbitorii prezentați.

A fost o călătorie plină de probleme de atunci, deoarece chatbot-ul Bing a ținut câteva conversații foarte mediatizate și înfiorătoare cu utilizatorii și a oferit și câteva răspunsuri incorecte la lansare. Din fericire pentru Microsoft, lansarea de către Google a serviciului său rival Bard AI a fost dezamăgitoare, făcându-i pe angajați să-l descrie drept „grabă” și „cârpăceală”.

În ciuda poticnelilor timpurii, entuziasmul pentru noile tehnologii bazate pe modele lingvistice mari, sau LLM, este palpabil în industria tehnologiei.

La baza botului OpenAI se află un LLM numit GPT-4, care a învățat să compună text cu sunet natural după ce a fost instruit pe surse extinse de informații online. Microsoft are o licență exclusivă pentru GPT-4 și toate celelalte modele OpenAI, a spus purtătorul de cuvânt al OpenAI.

Există o mulțime de alte LLM-uri disponibile.

Luna trecută, Google a spus că le-a oferit unor dezvoltatori acces anticipat la un LLM numit PaLM.

Startup-urile AI21 Labs, Aleph Alpha și Cohere oferă propriile LLM-uri, la fel ca și Anthropic, susținut de Google, care a ales Google ca furnizor de cloud „preferat”. La fel ca Altman și Musk, cofondatorul Anthropic, Dario Amodei, care a fost anterior vicepreședinte pentru cercetare la OpenAI, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la puterea nelimitată a AI.

În 2021, Anthropic s-a înregistrat în Delaware drept corporație de interes public, ceea ce înseamnă intenția de a avea un impact pozitiv asupra societății chiar dacă urmărește profituri.

„Ne-am concentrat și suntem concentrați pe dezvoltarea unor structuri inovatoare pentru a oferi stimulente pentru dezvoltarea și implementarea în siguranță a sistemelor AI și vom avea mai multe de împărtășit în viitor”, a declarat un purtător de cuvânt al Anthropic pentru CNBC într-un e-mail.

În industrie, un lucru este clar: sunt primele zile.

Quinn Slack, CEO al startup-ului de căutare de cod Sourcegraph, a spus că nu a văzut dovezi că parteneriatul OpenAI i-a oferit Microsoft un avantaj notabil, chiar dacă a numit OpenAI cel mai important furnizor de LLM.

„Nu cred că oamenii ar trebui să se uite la Microsoft și să spună că au blocat complet OpenAI și OpenAI își face licitația”, a spus Slack. „Cred cu adevărat că oamenii de acolo sunt motivați să construiască o tehnologie uimitoare și să o facă pe cât posibil utilizată pe scară largă. Ei văd Microsoft ca pe un client excelent, dar nu pe cineva care controlează. E bine și sper să rămână așa.”

OpenAI are o mulțime de sceptici. La sfârșitul lunii trecute, Centrul nonprofit pentru Inteligență Artificială și Politică Digitală a cerut Comisiei Federale de Comerț să oprească OpenAI să lanseze noi versiuni comerciale ale GPT-4, descriind tehnologia drept „părtinitoare, înșelătoare și un risc pentru confidențialitate și siguranța publică”.

Articol de Jordan Novet.

 

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.