fbpx

Inflația din zona euro scade brusc, dar rata de bază atinge un nou record de 5,7%

Sănătatea economiei zonei euro continuă să trimită semnale mixte.

Potrivit cifrelor preliminare publicate vineri, inflația anuală în zona euro a scăzut de la 8,5% în februarie la 6,9% în martie, una dintre cele mai puternice scăderi din ultimii ani.

În același timp, însă, inflația de bază a atins un maxim istoric de 5,7%, oferind o imagine clară a cât de complicat a devenit fenomenul creșterii prețurilor.

Inflația de bază exclude prețurile volatile la energie, alimente, alcool și tutun și oferă un diagnostic mai precis al stării actuale a economiei.

Acest indicator este urmărit îndeaproape de Banca Centrală Europeană pentru a decide noi creșteri ale ratelor dobânzilor, care au menirea de a reduce cererea consumatorilor și de a reduce prețurile.

O nouă creștere a băncii este aproape garantată după ultima lectură: inflația de bază nu a fost niciodată atât de ridicată de la introducerea monedei euro.

„Inflația în scădere bruscă în zona euro. Vești bune!” Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a declarat ca reacție la estimarea rapidă publicată de Eurostat.

„Dar inflația de bază rămâne ridicată, determinată de alimente și servicii”.

Pentru prima dată în ultimele luni, energia, unul dintre principalii factori din spatele creșterii prețurilor, a cunoscut o mișcare deflaționistă, scăzând puternic de la 13,7% în februarie la –0,9% în martie.

Prețurile gazelor din Europa au fost pe o tendință constantă de scădere de la începutul anului, oferind un răgaz foarte binevenit gospodăriilor și companiilor.

Inflația pentru produsele alimentare și alcoolice a cunoscut însă o nouă creștere, de la 15% în februarie la 15,4% în martie, cea mai mare rată a principalelor categorii.

În urmă cu un an, același indicator se situa în jurul pragului de 5%.

Din cele 20 de țări care utilizează moneda unică, șase rămân pe teritoriul cu două cifre: Letonia (17,3%), Estonia (15,6%), Lituania (15,2%), Slovacia (14,8%), Croația (10,5%) și Slovenia (10,4%).

Luxemburg se bucură în prezent de cea mai scăzută inflație din zona euro, la 3%, în timp ce rata Spaniei aproape sa înjumătățit, scăzând de la 6% la 3,1% în martie.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a înregistrat, de asemenea, o scădere, de la 9,3% la 7,8% anual. Rata inflației din Franța a fost de 6,6%, în timp ce cea a Italiei a fost de 8,2% în martie.

Cifrele sunt încă la kilometri distanță de ținta anuală de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană, a cărei misiune principală este menținerea stabilității prețurilor.

Creșterile agresive ale dobânzilor introduse de instituția cu sediul la Frankfurt au ridicat temeri de dificultăți economice pentru companii, bănci și guverne pline de datorii.

Dar, în ciuda ultimelor tulburări de pe piețele financiare, președintele BCE, Christine Lagarde, a respins această noțiune, insistând că reducerea inflației este esențială.

„Nu există niciun compromis între stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară”, a spus Lagarde europarlamentarilor la începutul acestei luni.

„Nu facem compromisuri cu una din cauza celeilalte. Le abordăm cu diferite seturi de instrumente.”

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.