fbpx

Norvegia își propune să devină principalul furnizor de energie al Europei

Cele mai mari companii de petrol și gaze din Norvegia își resuscitează planurile de explorare în apele arctice, în timp ce guvernul se agită pentru noi descoperiri în Marea Barents pentru a asigura că țara scandinavă va deveni un furnizor cheie de energie pentru Europa.

Estimată că deține mai mult de 60% din resursele de hidrocarburi nedescoperite ale Norvegiei, Marea Barents a fost mult timp văzută ca viitorul industriei de petrol și gaze a țării. Dar succesele în explorare au fost relativ puține și inconsistenta, iar lipsa infrastructurii a îngreunat dezvoltarea.

În ultimii ani, au existat îndoieli tot mai mari cu privire la cât de mult din aceste resurse neexploatate vor fi în cele din urmă produse și exportate.

Invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat, însă, totul. Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei și se află sub o presiune din ce în ce mai mare de a pompa mai mult combustibil către vecinii săi, pe măsură ce continentul își anulează legăturile energetice rămase cu Moscova.

„Statu quo-ul nu este o opțiune”, a declarat Torger Rod, directorul executiv al producătorului de energie Var Energi ASA, axat pe explorările și exploatările din Marea Barents, într-un interviu acordat în Hammerfest, cel mai nordic oraș din lume. „Chiar dacă ne dorim doar să menținem producția și nu mai mult, trebuie să explorăm mai mult, trebuie să găsim mai mult.”

Norvegia pompează deja petrol și gaze din două zăcăminte din Barents – Goliat și Snohvit. Forarea în zonă este mai avansată decât în apele arctice din alte zone, deoarece părțile sudice ale mării rămân în mare parte lipsite de gheață pe tot parcursul anului din cauza efectului de încălzire al Fluxului Golfului, dar sunt necesare mai multe proiecte pentru a avea un impact material asupra exporturilor țării.

Vorbind la Hammerfest săptămâna trecută, ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, Terje Aasland, i-a îndemnat pe directorii din domeniul petrolului și gazelor să „nu lase piatră neîntoarsă”, mergând până acolo încât să facă apel la „responsabilitatea lor socială” de a găsi mai multe hidrocarburi în Barents.

Poate că asta doresc să audă consumatorii de gaze din țări precum Germania și Marea Britanie. Pe de altă parte, există consumatorii din Norvegia care susțin că forajele în Arctic încalcă responsabilitățile țării în materie de climă. În 2020, activiștii au târât guvernul în instanță, spunând că permiterea unor noi foraje petroliere în Barents, în timpul unei crize climatice, încalcă drepturile fundamentale ale omului.

După ce a fost atacat la Curtea Supremă a Norvegiei, cazul a fost respins. De atunci, a fost trimis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Pe măsură ce bătălia juridică continuă, companiile continuă cu planuri de stimulare a forajelor, iar Var Energi este printre companiile care au făcut cele mai mari investiții în zonă. Anul trecut, descoperirea sa, Lupa, făcută în parteneriat cu Aker BP ASA, a fost cea mai mare descoperire de pe platforma continentală norvegiană și este aproape de zăcământul petrolier Goliat deja existent. O a doua descoperire în apropiere, numită Countach, a fost confirmată în martie, întărind încrederea în alte trei sau patru noi câmpuri de exploatare din zonă, a spus Rod.

Aker BP, care a redus planurile de explorare arctică în 2021, „desfășoară mai multe lucrări tehnice în Marea Barents decât a făcut de multe timp încoace”, a declarat CEO-ul Karl Johnny Hersvik într-un interviu. „Va trebui să vedem dacă asta se va traduce într-o activitate mai mare.”

Mai la nord, Equinor ASA „remodifică” planurile pentru uriașul câmp Wisting, pe care l-a suspendat la sfârșitul anului trecut din cauza inflației costurilor și a blocajelor de echipamente. Un nou plan va fi gata până la sfârșitul anului 2026, a declarat Grete Birgitte Haaland, vicepreședinte senior Equinor pentru Explorare și Producție.

„Suntem în ofensivă la Wisting”, a spus Haaland, vorbind într-un interviu la Hammerfest, miercuri. „Observați cât de mare este Wisting în comparație cu orice altceva, așa că este foarte important să găsim o soluție.”

Dimensiunea Wisting – estimată a conține aproximativ 500 de milioane de barili echivalent petrol – îl face o perspectivă atractivă. Dar se află la aproximativ 310 de kilometri (192,63 mile) nord de Hammerfest, într-o zonă care nu are niciun fel de infrastructură.

Articol de Kari Lundgren.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.