fbpx

De ce a sterilizat Suedia până la 30.000 de oameni împotriva voinței lor?

Suedia a pus la punct un plan genetic, bazat pe știința biologiei rasiale, între 1934 și 1976. „Au vrut să scape de un anumit tip de oameni: cei mai slabi”.

Familia lui Kjell Sundstedt nu vorbise niciodată despre cel mai întunecat moment din istoria lor.

„A fost un secret despre care nimeni nu îndrăznea să vorbească. Societății îi era rușine că oamenii au fost forțați să fie sterilizați în Suedia”, spune cineastul în vârstă de 71 de ani.

Nici măcar nu discutase despre asta cu familia lui, așa că atunci când Sundstedt a descoperit că patru dintre unchii săi au fost sterilizați forțat, a fost șocat.

„Au fost sterilizați pentru că erau săraci. Crima lor a fost sărăcia”, adaugă el.

Prima țară din Europa care a abolit ulterior sterilizarea forțată ducea o politică în baza căreia între 20.000 și 33.000 de suedezi au fost forțați să fie sterilizați.

Victimele erau tinere și în cea mai mare parte femei, considerate a fi „slăbite de minte”, „răzvrătite” sau „inter rasiale”. Autoritățile suedeze credeau că vor crea o societate care ar fi invidia lumii.

„Au vrut să scape de un anumit tip de oameni: cei mai slabi”, spune Sundstedt.

Deși mama lui Sundstedt a reușit să evadeze în capitala Suediei și să evite să fie sterilizată, sora ei Maj-Britt nu a fost atât de norocoasă.

Mama lor a murit când Maj-Britt era foarte tânără. Întrucât familia lor era săracă, serviciile de protecție a copilului din municipiu au intervenit și i-au rugat pe ea și pe frații mai mici care încă locuiau acasă să facă un test de IQ.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.