fbpx

BCE încetinește majorările ratelor

Banca Centrală Europeană a relaxat joi ritmul majorării ratelor dobânzii și și-a menținut opțiunile deschise cu privire la viitoarele mișcări, în timp ce își continuă lupta împotriva inflației ridicate din zona euro, transmite Reuters. 

Creșterea cu 25 de puncte de bază a celor trei rate de politică ale BCE a fost cea mai mică de când a început să le ridice vara trecută, iar Banca Centrală nu s-a angajat în mod explicit la noi creșteri.

„Deciziile viitoare ale Consiliului Guvernatorilor vor stabili că ratele de politică monetară vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a realiza o revenire la timp a inflației la ținta de 2% pe termen mediu”, a spus BCE, potrivit Reuters. 

A șaptea creștere consecutivă a BCE aduce rata pe care o plătește la depozitele bancare, indicatorul de referință pentru costurile împrumuturilor în zona euro cu 20 de țări, la 3,25% de la 3,0% (EUECBD=ECI). Acest lucru a fost în concordanță cu așteptările analiștilor și cu decizia de miercuri a Rezervei Federale a SUA privind ratele.

BCE încearcă să readucă inflația din blocul valutar la ținta de 2%, după ce anul trecut a atins pentru scurt timp două cifre, alimentată de costurile mai mari ale energiei, de extinderea marjei de către companii și de o piață a forței de muncă strânsă, printre alți factori.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.