30% din populația UE a fost afectată de sursele de alimentare cu apă în ultimii ani. Cu situația pe cale să se înrăutățească, ce înseamnă acest lucru pentru Europa și cum poate gestiona situația?
Mulți cetățeni din întreaga Europă au luxul de a nu-și face griji cu privire la modul în care vor avea acces la apă. Dar pe măsură ce planeta devine mai populată și cererea de apă crește – o criză este în așteptare. Deci, ce înseamnă acest lucru și cum poate Europa să gestioneze această resursă prețioasă?
Doi litri de apă sunt suficienți pentru a satisface nevoile zilnice de băut ale unei persoane – dar este nevoie de 3.000 de litri pentru mâncare. Îndeplinirea acestei cereri va deveni din ce în ce mai dificilă pentru irigarea agriculturii, care utilizează până la 70% din apa dulce din întreaga lume.
Aproximativ 3,6 miliarde de oameni din întreaga lume au deja acces inadecvat la apă, Orientul Mijlociu și Africa fiind cele mai afectate de deficitul de apă.
Spania este una dintre țările europene cele mai afectate de situație. După trei ani de precipitații scăzute și temperaturi ridicate, serviciul meteorologic național al țării a declarat o „secetă pe termen lung” la începutul acestui an. Unele culturi ar putea chiar să fie anulate, a avertizat chiar coordonatorul spaniol al organizațiilor de crescători și fermieri.
Dar țările din nordul și estul Europei sunt, de asemenea, din ce în ce mai afectate de presiunea asupra alimentării cu apă.
Resursele limitate de apă nu reprezintă doar o amenințare pentru agricultură, ci și pentru sectorul energetic. Hidrocentralele – care folosesc apa pentru a produce energie electrică sau pentru a alimenta mașinile – sunt considerate ca o alternativă energetică durabilă a instalațiilor alimentate cu combustibili fosili.
Pe măsură ce populația globală va crește la 8,5 miliarde până în 2030, acest lucru duce la presiunea asupra resurselor de apă. O populație care nu numai că crește, ci și care consumă mai mult.
Atenuarea presiunii asupra resurselor de apă înseamnă asigurarea unei aprovizionări sigure cu apă pentru oameni – respectând în același timp mediul înconjurător.
Ce face UE pentru a preveni penuria de apă?
Organizația Meteorologică Mondială a avertizat că ciclul apei din lume „se dezechilibrează”, solicitând o „schimbare fundamentală a politicii” în raportul său 2022 privind resursele globale de apă.
Din 2000, Uniunea Europeană a încercat să abordeze problema – prin Directiva-cadru a apei – care lucrează pentru a asigura calitatea apelor europene.
Cu toate acestea, 90% din bazinele hidrografice din diferite țări ale UE vor fi încă nesănătoase până în 2027, a concluzionat un raport publicat de WWF și Living Rivers Europe Coalition.
Potrivit lui Nihat Zal, manager de proiect la Agenția Europeană de Mediu, răspunsul Europei a fost eficient – dar trebuie accelerat „la diferite scări, la nivel local, la nivel de țară, la nivelul UE, astfel încât nivelul de pregătire incertitudinile față de risc vor fi, de asemenea, îmbunătățite.”