fbpx
white electic windmill

Parlamentul European aprobă un mega pachet de măsuri climatice ale UE

Parlamentul European a făcut marți un mare pas înainte în lupta împotriva schimbărilor climatice, după ce a aprobat cinci acte legislative din pachetul său de referință Fit for 55, care urmărește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030.

Printre acestea s-a numărat și Mecanismul de ajustare a frontierei de carbon (CBAM), care este conceput pentru a crea condiții de concurență mai echitabile între producătorii din UE și din afara UE prin atribuirea unui preț al carbonului anumitor produse importate.

Potrivit europarlamentarului principal din dosar, Mohammed Chahim, CBAM va avea un impact major.

„Este o schimbare absolută și este cu adevărat istoric, deoarece pentru prima dată vom începe să cerem producătorilor să plătească și pentru emisiile de CO2 importate”, a spus el pentru Euronews.

„Și este pentru prima dată când UE sau orice altă regiune din lume aplică un tarif la carbon sau un preț al carbonului pentru producătorii din afara UE, ceea ce este în sine istoric.

„Sperăm că acest lucru va stimula și alte regiuni din lume să ni se alăture în UE pentru a demonstra aceeași ambiție și pentru a decarboniza economia cât mai curând posibil și pentru a o păstra astfel încât să păstrăm 1,5 grade la îndemână”.

CBAM se va aplica mai multor industrii precum oțel, ciment, aluminiu și îngrășăminte și va intra în vigoare la 1 octombrie, dar cu o perioadă inițială de tranziție.

Pentru Adolfo Aiello, directorul general adjunct pentru Climă și energie la Eurofer – asociația europeană a industriei siderurgice – sunt necesare mai multe clarificări pentru a asigura o concurență loială cu companiile din afara UE.

„Se așteaptă ca sectorul nostru în următorii opt ani să investească aproximativ 30 de miliarde de euro pentru decarbonizare, dar, în același timp, trebuie să rămână competitiv”, a spus Aiello într-un interviu.

„Așadar, de exemplu, avem 45 de miliarde de euro de oțel european care este exportat în țări terțe, iar aceste exporturi, cu măsurile actuale, ar fi pe deplin expuse la costuri unilaterale, iar lemnul produs ar deveni necompetitiv.

„Deci, pe termen scurt, este în joc supraviețuirea noastră, iar tranziția noastră la oțel verde este, de asemenea, în joc”.

Parlamentul a adoptat, de asemenea, reforma Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) și a Fondului pentru clima socială, care ar trebui să asigure o tranziție climatică echitabilă pentru toți cetățenii UE.

Despre acesta din urmă, europarlamentarul belgian Sara Matthieu a spus că, deși banii vor fi vitali în viitorul apropiat, nu sunt suficienți.

„UE a creat în sfârșit un fond atât de necesar pentru a sprijini în mod direct oamenii din sărăcia energetică și de mobilitate. Deși aceasta este o realizare importantă, nu este suficient ca pilon social pentru Green Deal”, a spus ea.

„Aproape 21,9% din populația totală a UE este expusă riscului de sărăcie, ceea ce înseamnă că aproape 100 de milioane de oameni au nevoie de investiții fundamentale în izolarea locuinței și în transportul public bun și nu pot fi lăsați să suporte singuri această povară. La masa de negocieri, statele membre și-au redus contribuțiile la Fondul pentru Climat Social și, prin urmare, au redus foarte mult dimensiunea oală.

„Majoritatea veniturilor din ETS vor merge direct către guvernele statelor membre și depinde de acestea să le utilizeze pentru cheltuieli sociale esențiale. La nivelul UE, Fondul pentru Clima Socială trebuie să acționeze ca o piatră de temelie către o piatră mult mai ambițioasă și Social Green Deal”, a adăugat ea.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.