fbpx

UE prelungește planul de reducere a gazelor cu 15% până în martie 2024

Economiile au devenit oficial o parte integrantă a politicii energetice a Uniunii Europene.

Miniștrii Energiei din cele 27 de state membre au decis marți să extindă planul la nivelul întregului bloc de reducere voluntară a cererii de gaze cu 15% până în martie 2024.

Planul fără precedent a fost convenit vara trecută în vârful crizei energetice, când prețurile gazelor erau pe o tendință ascendentă aparent de neoprit, iar Kremlinul manipula în mod activ fluxurile de conducte.

Inițiativa, numită „Salvați gazul pentru o iarnă sigură”, a fost primită inițial cu scepticism din partea statelor membre, care au concurat pentru a obține scutiri și derogări personalizate.

Obiectivul inițial a stabilit o reducere voluntară de 15% între august 2022 și martie 2023, cu o opțiune obligatorie în cazul în care lipsurile devin severe.

Dar teama de o factură incredibil de mare a împins consumatorii și companiile să ia lucrurile în propriile mâini și să economisească cât mai multă energie, indiferent de ce au negociat factorii de decizie la Bruxelles.

UE a ajuns să-și depășească confortabil propriul obiectiv: între august și ianuarie, cererea de gaze a scăzut cu aproape 19,3% față de consumul mediu pentru aceleași luni între 2017 și 2022, potrivit cifrelor dezvăluite de Eurostat.

Cele mai mari economii au fost înregistrate în Finlanda (–57,3%), Lituania (–47,9%) și Suedia (–40,2%).

Reducerea globală a UE este de așteptat să se extindă și mai mult după luarea în considerare a cifrelor din februarie și martie.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a descris scăderea consumului de gaz ca fiind cea mai abruptă din istoricul UE și a citat ajustările făcute de industrie și clădiri, cum ar fi scăderea termostatului, scurtarea dușurilor fierbinți și instalarea pompelor de căldură, ca principalii factori care stau la baza. trendul.

Experții și analiștii au semnalat economiile de gaze ca fiind unul dintre instrumentele care au ajutat continentul să facă față celui mai rău scenariu al crizei energetice.

În semn al cât de populare și eficiente au devenit economiile, extinderea planului de reducere a gazelor a fost aprobată de miniștri fără nicio discuție sau dezacord major.

„Având în vedere incertitudinile care întunecă viitorul, mi-am repetat avertismentul că am câștigat doar prima bătălie. Mai sunt multe de făcut. Trebuie să menținem cursul”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie, care a propus prelungire.

„Acest lucru ne poate economisi 60 de miliarde de metri cubi de gaz (până în) aprilie 2024”.

Simson a sărbătorit, de asemenea, stabilitatea prețurilor la gaze, care se situează în prezent în jurul a 40 de euro pe megawat-oră la Title Transfer Facility (TTF), niveluri nemaivăzute din ianuarie 2021.

Conform planului, statele membre pot alege liber modalitățile de realizare a reducerii, păstrând în același timp posibilitatea de a declara o așa-numită „alerta Uniunii” și de a face ținta de 15% obligatorie în întregul bloc.

Până în prezent, nu a fost declarată nicio alertă a Uniunii.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.